Elon Musk a refuzat să ajute Ucraina în atacul cu drone asupra Crimeei

0 26

Elon Musk a refuzat să pornească rețeaua sa de sateliți Starlink pentru un atac propus de Ucraina asupra navelor rusești în apropiere de Crimeea ocupată, detaliază un raport american.

În condițiile în care se pare că nu este prima dată când Musk ia decizii prin tăierea accesului la Starlink, oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la puterea pe care miliardarul o deține în acest război, scrie gbnews.com.

Cu această ocazie, armata ucraineană a fost nevoită să abandoneze drone încărcate cu explozibil în Marea Neagră după ce accesul la Starlink a fost eliminat.

Generalul Valeriy Zaluzhnyi, liderul forțelor armate ucrainene, a fost atât de înfuriat de această intervenție încât l-a sesizat direct pe generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, potrivit New York Times.

Generalul Zaluzhnyi i-ar fi spus omologului său american că nu este prima dată când Elon Musk, în vârstă de 52 de ani, a restricționat accesul.

Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat pentru The Telegraph:

„Problema este că, în etapele critice ale războiului, avem nevoie disperată de independență operațională și tehnică absolută. Adică, dependența procesului de luare a deciziilor și punerea în aplicare a acestora trebuie să fie de 100 la sută. Riscurile pentru armata noastră sunt prea mari atunci când cursul operațiunilor ofensive depinde de circumstanțe externe sau de terțe părți”.

În ceea ce privește importanța sistemului, domnul Podolyak a declarat: „Nu este vorba de un sistem de apărare: Este vital. Cel puțin, pentru a echilibra capacitățile rusești și pentru a avea o comandă eficientă a marilor grupuri militare”.

El a adăugat: „Starlink este despre apărare, avansare și supraviețuire. Ulrike Franke, membru senior al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat ulterior: Nu contează ce părere aveți despre Musk – niciun individ nu ar trebui să aibă această putere.”

Sateliții operați de firma SpaceX sunt valorificați de armata ucraineană pentru a culege informații și a transmite imagini video în direct de pe câmpul de luptă, precum și pentru a coordona loviturile defensive cu drone și artilerie.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata