Elon Musk ia în derâdere contraofensiva Ucrainei: ”Atât de multă moarte, pentru atât de puțin”

0 88

Elon Musk, pe care oficialii ucraineni l-au criticat recent pentru că a blocat un atac asupra flotei ruse de la Marea Neagră, a luat în derâdere, duminică, 17 septembrie, succesul contraofensivei de vară a Ucrainei.

„Atât de multă moarte, pentru atât de puțin”, a scris duminică Musk într-o postare pe X, fostul Twitter, ca răspuns într-o discuție cu investitorul de risc David Sacks, informează Insider.

Sacks a început discuția pe 19 iunie, când spunea despre contraofensiva Ucrainei că „nu reușește să-și atingă niciunul dintre obiectivele declarate inițial” de a anula câștigurile teritoriale ale Rusiei și de a demara negocierile de pace.

Sacks și-a actualizat frecvent subiectul cu articole pe acest subiect. Postarea din 17 septembrie la care răspundea Musk părea a fi o hartă a Ucrainei, cu legenda: „UPDATE: „Câștigurile teritoriale ucrainene din mult lăudata lor contraofensivă [evidențiate cu albastru] sunt atât de mici încât abia pot fi văzute pe o hartă”.

Musk, la rândul său, a influențat de multe ori războiul din Ucraina. În octombrie 2022, Musk a postat o propunere de plan de pace pe X. Acest plan presupunea ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia și să rămână neutră prin neaderarea la NATO.

Ideea lui Musk a atras o condamnare larg răspândită din partea oficialilor ucraineni de la acea vreme, diplomatul ucrainean Andrii Melnîk spunându-i miliardarului să „se ducă la drac”. Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului afacerilor interne din Ucraina, a declarat că poziția atât de pro-rusă a lui Musk face să pară că rușii i-ar fi spart contul de socializare.

De asemenea, Musk a sabotat efectiv anul trecut un atac ucrainean asupra navelor Rusiei, când a refuzat să activeze accesul la sateliții Starlink deținuți de SpaceX, conform unui fragment din biografia scrisă de Walter Isaacson despre Elon Musk.

Ucraina și-a lansat contraofensiva asupra Rusiei în iunie, conform Consiliului pentru Relații Externe. Analistul de război Jan Kallberg de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene a declarat luna trecută că contraofensiva face „progrese mici”, dar „substanțiale”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata