Erdogan vrea comisie internaţională de anchetă în cazul distrugerii barajului de la Nova Kahovka. Ce le-a spus lui Zelenski și Putin

0 232

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri, 7 iunie, liderilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, dinn sudul Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimi Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, într-un comunicat de presă.

Această comisie ar putea efectua o „anchetă aprofundată cu privire la distrugerea barajului de la Kahovka”, a precizat Ankara.

Volodimir Zelenski a subliniat miercuri că în discuţiile cu Erdogan a abordat „consecinţele umanitare şi de mediu” ale inundaţiilor provocate în sudul Ucrainei de distrugerea barajului de la Kahovka.

„Am discutat despre consecinţele umanitare şi de mediu ale actului terorist rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka, inclusiv despre riscurile pentru centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Zelenski pe Twitter, precizând că, în cursul acestei convorbiri telefonice, i-a prezentat omologului său turc „o listă de nevoi urgente pentru a face faţă catastrofei”.

Erdogan, care ulterior a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, speră că această anchetă va permite „îndepărtarea tuturor suspiciunilor”, a subliniat preşedinţia turcă, într-un comunicat separat.

Prima reacție a lui Putin după prăbușirea barajului-cheie de pe fluviul Nipru

În cursul discuţiei telefonice cu omologul său turc, Putin a denunţat distrugerea barajului Kahovka, în zona ocupată de Rusia în regiunea Herson, calificându-l drept „un act barbar” din partea Kievului, a indicat Kremlinul, într-un comunicat de presă.

„Actul barbar care a vizat distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka în regiunea Herson a condus la o catastrofă de mediu şi umanitară pe scară largă”, a afirmat Putin, conform aceluiaşi comunicat.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru atacul asupra barajului care alimenta cu apă Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, şi care se afla pe ruta potenţială a trupelor ucrainene spre recucerirea teritoriilor ocupate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata