Eroii țării, umiliți și târâți pe asfalt, la indicația celui mai „patriot” președinte

0 111

„Polițiștii noștri sunt «божьи одуванчики» (tr: flori de păpădie), foarte atenți, nu exagerează”- asta a spus Igor Dodon în emisiunea sa „Președintele Răspunde”, după incidentele de ieri de la protestul organizat de veteranii războiul de pe Nistru. Cei care și-au apărat patria cu prețul propriei vieți, în urmă cu 28 de ani,  ieri au fost loviți, târâți pe jos, evacuați forțat, bruscați și batjocoriți… Dodon consideră însă că polițiștii au acționat conform legii. Nimic surprinzător de altfel, or anume imaginile din timpul protestului de ieri reflectă perfect „grija” președintelui pentru integritatea și istoria neamului basarabean.

“ Atunci când câteva zeci sau sute de persoane blochează ilegal drumurile, aceasta e încălcarea legislației Republicii Moldova și în orice stat organele de drept trebuie să asigure ordinea.Comparativ cu polițiștii din Statele Unite, spre exemplu, polițiștii noștri sunt «божьи одуванчики», foarte atenți, nu exagerează”. Ce să facă un polițist dacă vine cineva și-i aruncă o piatră în cap sau îi lovește cu pumnul, să întoarcă și obrazul celălalt și să spună ca să-i mai dea una, conform Bibliei? Ș-apoi, ei ce o să facă? O să intre în Parlament sau Președinție și o să dea foc. Eu înțeleg foarte bine care sunt sentimentele protestatarilor de ieri. Ei pe undeva au dreptate în ceea ce ține de posturile ilegale, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa „Președintele Răspunde”.

 

 

Nu au întârziat să apară nici reacțiile altor politicieni. Într-un mesaj, pe facebook,  liderul PAS, Maia Sandu a scris că Dodon și guvernul său i-a umilit pe toți târând veteranii războiului de pe Nistru pe asfalt.

”Ieri guvernul lui Dodon i-a călcat în picioare pe cei care și-au sacrificat tinerețea și sănătatea apărând Moldova. Și nu s-au oprit aici, le-au deschis dosare penale. Cum se poate ca acești oameni, care și-au pus viața în pericol luptând pentru țară, să fie tratați ca dușmani ai țării? Nu e de ajuns că au rămas cu sechele pe viață? Nu e de ajuns că trăiesc din alocații mizere și nu pot beneficia de tratament și medicamente necesare? Nu e de ajuns că le sunt plecați copiii și au rămas singuri, fără sprijin? În loc să fie ascultați și ajutați, veteranii sunt batjocoriți. Eroii noștri au ajuns să fie târâți și loviți la ordinele unui trădător și laș, care își spune președinte, dar se teme de propriii cetățeni. Dodon, te vom alunga de la putere și vei răspunde pentru toată batjocura și umilința la care supui acest popor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

 

Și Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal a venit cu o reacție în acest sens. El  consideră că așa trebuie să arate sfârșitul mandatului lui Igor Dodon.

„În ziua în care veteranii de război de pe Nistru, cavaleri ai ordinului Ștefan cel Mare, sunt batjocoriți, tăvăliți și târâți pe jos pe bulevardul cu același nume, Dodon oferă decorații pentru participarea umilitoare a militarilor noștri la parada de la Moscova, de pe 24 iunie, în compania a cel putin doi ofițeri ai Rusiei. După tinerii de la 7 aprilie 2009, au ajuns și veteranii, bătrâni și albi la cap deja, să fie bătaia de joc a regimului. Atât, până aici, de azi începe numărătoarea inversa pentru cariera politica a lui Dodon! Pe 16 iulie 2020, Dodon a trecut linia roșie și și-a semnat sentința!”, a punctat Dorin Chirtoacă.

 

Valeriu Munteanu, liderul USB, îndeamnă oamenii să nu uite imaginile protestului de ieri, până în luna noiembrie, la alegeri.

„Aceasta este atitudinea adevărată, ilustrată și etalată a președintelui Republicii Moldova față de subiectul conflictului transnistrean, pe care l-a tratat mereu în favoarea Federației Ruse și în beneficiul sepatasmului de la Tiraspol.”, a scris Munteanu pe pagina sa de facebook.

Între timp,  Promo-LEX condamnă comportamentul agresiv din timpul întrunirii organizate de Grupul de inițiativă Forța Veteranilor, aplicarea disproporționată și nejustificată a forței fizice și a gazelor lacrimogene de către forțele de ordine. Reprezentanții asociației recomandă insistent forțelor de ordine aplicarea metodelor non-violente de soluționare a incidentelor cu utilizarea dialogului și negocierii.

„Constatăm cu îngrijorare că forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Atragem atenția că intervenția forțelor de ordine la întrunirile publice este admisă doar în condițiile procedurilor descrise expres în legea privind întrunirile. Menționăm, că orice acțiuni ale participanților la întrunire care sunt pașnice și care nu pun în pericol viața sau sănătatea trebuie soluționate doar prin metode legale pașnice non-violente”, se arată într-un apel al Asociației Promo-Lex.

 

 

Șeful Direcției Generale Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliție,Marin Maxian, a anunțat joi seară, în cadrul unui briefing de presă că a fost inițiat un proces penal în legătură cu acțiunile din timpul protestului veteranilor. Totodată, nouă persoane au fost duse la Inspectoratul de Poliție pentru audieri. Potrivit poliției, două dintre persoanele escortate la inspectorat au fost preluate de o ambulanță și transportate la Institutul de Medicină Urgentă. În același timp, unul dintre veteranii care ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu mai multe răni susține că a fost bătut de către polițiști, umilit și trântit la pământ, în timpul manifestației desfășurate în fața Legislativului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata