Cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au început sâmbătă dimineață să se decupleze de la rețeaua electrică rusească, pentru a se integra în rețeaua europeană de electricitate, proces lansat cu ani în urmă și devenit urgent după invazia Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

„Am atins obiectivul spre care am tins atât de mult timp. Acum deținem controlul”, a declarat ministrul lituanian al energiei, Zygimantas Vaiciunas, în cadrul unei conferințe de presă.

Planurile de decuplare a țărilor baltice de la rețeaua fostului lor stăpân imperial sovietic, dezbătute timp de decenii, au luat amploare după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

Rețeaua era ultima legătură rămasă cu Rusia pentru cele trei țări, care au reapărut ca națiuni independente la începutul anilor 1990, la căderea Uniunii Sovietice, și au aderat la Uniunea Europeană și la NATO în 2004.

Cei trei susținători fermi ai Kievului au încetat să mai cumpere energie din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina în 2022, dar s-au bazat pe rețeaua rusească pentru a controla frecvențele și a stabiliza rețelele pentru a evita întreruperile.

„Prin încetarea dependenței energetice a statelor baltice de Rusia, lăsăm agresorul fără opțiunea de a folosi energia ca armă împotriva noastră”, a declarat ministrul estonian de externe Margus Tsahkna.

„Sistemul este stabil, procesul se desfășoară fără probleme, nimeni nu observă că ceva s-a schimbat”, a declarat pentru Reuters ministrul leton al energiei, Kaspars Melnis, după decuplare.

Menținerea unei aprovizionări constante cu energie necesită o frecvență stabilă a rețelei, care poate fi obținută mai ușor în timp într-o zonă mare sincronizată, cum ar fi Rusia sau Europa continentală, comparativ cu ceea ce pot face țările baltice pe cont propriu, spun analiștii.

Ministerul Energiei din Lituania a declarat pentru Reuters că a elaborat planuri de urgență prin care unii mari consumatori de energie, cum ar fi fabricile, ar putea fi deconectați temporar de la rețea în caz de penurie de energie, pentru a menține livrările esențiale.

Pentru Rusia, decuplarea înseamnă că exclava Kaliningrad, situată între Lituania, Polonia și Marea Baltică, este deconectată de la rețeaua principală a Rusiei, aceasta fiind nevoită să își mențină singură sistemul energetic.

Țările baltice au cheltuit aproape 1,6 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari) din 2018 pentru a moderniza rețelele pentru a se pregăti, în timp ce Moscova a cheltuit 100 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari), inclusiv pentru construirea mai multor centrale electrice pe gaz în Kaliningrad.

Share.
Exit mobile version