EU watchdog a depistat și demontat peste 8000 de cazuri de dezinformare în șase ani

0 184

Baza de date EUvsDisinfo a depășit în prezent 8.000 de cazuri de dezinformare. În doar patru luni, baza de date  a crescut cu peste o mie de cazuri de dezinformare pro-Kremlin, acoperind peste 20 de limbi – de la engleză la rusă și de la sârbă la arabă – în medie cu aproximativ 60 de cazuri noi pe săptămână.

Probabil, nu este o surpriză faptul că o proporție semnificativă de cazuri se referă la coronavirus: 21,5% sunt despre COVID-19, chiar dacă primul articol pe această temă – „Un nou coronavirus chinez a fost elaborat în biolaboratoare NATO” – a fost înregistrat numai pe 22 ianuarie.

EUvsDisinfo a demonstrat că materialele despre teoria conspirației privind coronavirusul, lansate de Kremlin, au continuat să crească de la apariția virusului: aproape o cincime din noile cazuri invocă teorii ale conspirației. Totodată, în 42 de cazuri presa pro-Kremlin a făcut referire la arme biologice. Printre cei acuzați de crearea sau înarmarea virusului se numără  USAID,  laboratoare biologice finanțate de Pentagon,  soldați americani,  Bill Gates,  Regatul Unit și, desigur, „elitele care conduc la nivel global„.

Înainte de bombardamentul cu informații de dezinformare privind COVID-19, alte teme care au fost promovate puternic începând cu luna decembrie sunt revizionismul istoric, în primul rând cu referire la al Doilea RăzboiMondial și Polonia, precum și presupusa „rusofobie a Occidentului”. Dezinformarea despre  NATO, ancheta MH17 și războiul din  Ucraina a avut o prezență solidă.

Într-adevăr, campania Kremlinului de a rescrie istoria în serviciul obiectivelor sale geopolitice merită o mențiune specială. Splălarea trecutului Uniunii Sovietice a fost mult timp o prioritate a conducerii Rusiei, iar mass-media pro-Kremlin s-a dedicat acestei sarcini. În ultimele luni ale anului 2019 s-a înregistrat un val major de cazuri care au vizat Polonia  ca principal instigator al celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv acuzații nefondate privind o presupusă alianță  cu Germania nazistă, precum și atacuri conexe împotriva statelor baltice.

Războiul Kremlinului împotriva comemorării este o temă persistentă în campania sa de dezinformare și una pe care ar trebui să ne așteptăm să o revedem de nenumărate ori, așa s-a văzut în cazul rezoluției Parlamentului European privind importanța comemorării europene, care a provocat o reacție pro-Kremlin pentru afirmarea – cu exactitate – a faptului că Germania nazistă și Uniunea Sovietică au împărțit responsabilitatea comună pentru împărțirea Europei în două sfere de influență. Pentru Kremlin, istoria este esențială– o „arenă pentru îndeplinirea ambițiilor politice” și o sursă de „conflict etern”.

Gândiți-vă doar la cuvintele fostului ministru al culturii al Rusiei, istoricul Vladimir Medinsky: „Criteriul veridicității și fiabilității unei surse istorice constă în corespunderea sa cu interesele naționale ale Rusiei”.

În timp ce coronavirusul continuă să domine ciclul de știri și dezinformare, EUvsDisinfo spune că nu ar trebui să pierdem din vedere terenul mai larg  de desfășurare a  campaniei de dezinformare pro-Kremlin: să înșele și să inducă în eroare oamenii din diferite sfere – de la implicarea politică la vaccinurile pentru memoria istorică.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata