Euromaidanpress: Oligarhii lui Putin în Ucraina, banii lor și schemele de corupție din țară

0 306

Politica și mass-media pro-rusă a lui Viktor Medvedchuk sunt finanțate în mare măsură printr-un exercițiu petrolier din Rusia deținut de soția sa și soția partenerului său de afaceri, Taras Kozak.


NOTA EDITORILOR: În primele zile ale lunii februarie 2021, Ucraina a luat măsuri pentru a închide principalele surse de propagandă pro-rusă din țară, care sunt întreținute de omul „Numărul unu” al lui Putin în Ucraina, Viktor Medvedchuk, și de asociatul său de afaceri Taras Kozak. Deși raționamentul din spatele deciziei nu a fost încă făcut public, am investigat de unde își primesc cei doi bani. De fapt, nu banii lor, banii soțiilor.


În seara zilei de 2 februarie 2020, Ucraina a fost zguduită de decizia neașteptată, deși discutată de mult timp, a președintelui Zelensky și a Consiliului de Securitate și Apărare (RNBO) de a-l sancționa pe Taras Kozak, un parlamentar și oligarh ucrainean.

Sancțiunile care i-au înghețat activele au blocat, de asemenea, difuzarea celor trei canale TV ale sale – principala resursă media din Ucraina a platformei de opoziție a partidului pro-rus – For Life. Canalele au pledat deschis pentru legături mai strânse cu Rusia și au difuzat narațiunile Kremlinului în contextul actualului război hibrid ruso-ucrainean.

Deși Kozak este proprietarul oficial înregistrat, de facto, canalele au fost, de asemenea, controlate de Viktor Medvedchuk, partenerul de afaceri al lui Kozak și #3 MP al Platformei For Life. Putin este nașul fiicei lui Medvedchuk, astfel, conform tradiției slave, cei doi bărbați se întâlnesc de obicei  cel puțin o dată pe an. Cu alte cuvinte, familiile lor sunt cât se poate de apropiate.

Medvedchuk face parte din Top 10 cei mai bogați oameni din Ucraina și este cel mai bogat promotor cunoscut al lumii ruse în Ucraina.

Compania ucraineană de investiții Dragon Capital și-a estimat activele totale la 776 de milioane de dolari. Resursele financiare ale lui Medvedchuk susțin o parte substanțială a propagandei și activității pro-ruse în Ucraina.

Kozak este, de asemenea, un oligarh ucrainean, adesea numit un „magnat al regiunii Lvov”. O bună parte din valoarea sa netă a finanțat canalele TV care au fost blocate săptămâna trecută. Cel mai important, Medvedchuk și Kozak împart profituri uriașe, atât din industria de extracție a petrolului din Rusia, cât și din cărbune importat ilegal din Republica Populară Luhansk, ocupată de Rusia și Republica Populară Donețk în Ucraina.

Astfel, nu numai ucraineni, ci în primul rând ruși și separatiști/teroriști, se află în spatele politicienilor pro-ruși și a propagandei pro-ruse în Ucraina


În ceea ce privește partidul lui Medvedchuk, există multe semne de întrebare… De unde s-au luat banii pentru finanțarea partidului? De unde au făcut rost de bani pentru a finanța canalele TV? Avem răspunsurile – sumele, de unde și din ce țară au luat totul. Și va fi o poveste foarte tare care va avea un sfârșit trist”, a spus Zelenskyy în interviul dedicat primelor 100 de zile de președinție, pe 31 august 2019.


Într-adevăr, întrebarea de maximă importanță a fost: Medvedchuk și Kozak primesc ajutor financiar din partea Rusiei? Sau sunt doar oligarhi ucraineni care, la fel ca alți oligarhi, obțin profituri prin scheme corupte, doar că în Ucraina?

Important, Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) a susținut că are dovezi care demonstrează că Kozak a primit fonduri pentru canalele sale de televiziune propagandiste de la întreprinderile de cărbune protejate și susținute de militanți L/DNR. Serviciul de securitate nu a publicat dovezile, deoarece le-a clasificat. Iată ce au putut să investigheze jurnaliștii ucraineni în ultimii ani despre Medvedchuk și Kozak, în special profiturile obținute din Rusia și L/DNR.

Câștigurile lor nu au venit în urma afacerilor rusești, dar și sub formă de „cadouri” de la Putin pentru a sprijini aliații săi în Ucraina

În 2014, Medvedchuk a fost sancționat de președintele american Obama. Ordinul său executiv a declarat următoarele despre Medvedchuk.

„Medvedchuk, liderul ONG-ului Ukrainian Choice, este o sursă de amenințare a păcii, securității, stabilității, suveranității sau integrității teritoriale a Ucrainei. Acesta subminează instituțiile și proceselor democratice ale Ucrainei. El este, de asemenea, sancționat pentru că a asistat material, sponsorizat sau a oferit sprijin financiar, material sau tehnologic lui Ianukovici și pentru că este liderul unei entități care s-a angajat sau ai cărei membri s-au angajat în acțiuni sau politici care subminează procesele sau instituțiile democratice din Ucraina”

Această sancțiune a limitat posibilitățile pentru companiile lui Medvedchuk. Pentru a ocoli repercusiunile, el a înregistrat toate proprietățile sale de afaceri pe numele soției sale Oksana Marchenko. Medvedchuk  a spus:

„Soția mea nu e în afaceri, ea le deține, însă eu le conduc. De ce nu pot deține o afacere? Pentru că „iubiții” mei americani mi-au impus sancțiuni din martie 2014″.

În 2020, soția lui Medvedchuk a câștigat venituri de 10 milioane dolari de la o companie offshore – Tumillion Investments Ltd., potrivit  e-declarații. În 2018, jurnaliștii de investigație au examinat activitatea acestei companii și au stabilit că este doar o acoperire pentru proprietatea lui Marchenko asupra unei companii de extracție a petrolului din Rusia.

Această companie rusă oferă una dintre cele mai mari sume de venit pentru familia lui Medvedchuk. Ulterior, aceeași declarație electronică dovedește că milioane de grivne curg de la Medvedchuk la ONG-ul pro-rus Ukrainian Choice, precum și partidului său, For Life, sub formă de donații.


Compania petrolieră rusă în care soția lui Medvedchuk deține 60% din acțiuni i-a fost transferată într-un mod deosebit de curios în 2017, potrivit jurnaliștilor de la Skhemy.

În 2015, autoritățile ruse au anunțat o licitație pentru dreptul de a extrage petrol la unul dintre cele mai mari trei câmpuri din Khanty-Mansiysky avtonomny okrug — Yugra. Concurența a stârnit imediat un scandal din cauza unei cerințe ciudate  – doar acele societăți care aveau rafinării de petrol în regiunea Rostov puteau participa la licitație.

Nu a fost decât o singură astfel de companie. Din cauza acestor condiții discriminatorii, gigantul de stat Rosneft a mers în judecată, dar în curând, din motive necunoscute, pur și simplu și-a retras cererea.

De ce Rosneft, controlat de omul lui Putin, Igor Sechin, a retras plângerea? Probabil, pentru că fabrica era destinată unui alt scop.


Așa cum era de așteptat, compania rusă NZNP Trade a câștigat competiția, fiind singura rafinărie din Rostov. Cu toate acestea, a început să rafineze petrolul abia în 2017 – la doi ani de la licitația inițială, când a fost cumpărată de soția lui Medvedchuk printr-o companie offshore.

În timp ce soția lui Medvedchuk deține 60% din companie, alte 25% sunt deținute de Taras Kozak, care de 10 ani este soțul Nataliei Lavreniuk. Kozak, asociatul de afaceri al lui Medvedchuk, este considerat a fi brokerul de putere „numărul doi” din Ucraina după Medvedchuk. Se pare că nici Kozak nu a vrut să dezvăluie dreptul de proprietate asupra afacerii sale din Rusia și i-a urmat exemplul, înregistrând-o pe numele soției Lavreniuk.

Lavreniuk dezvăluie oficial un salariu foarte modest și o singură companie offshore. Între timp, ea deține 12 apartamente, 10 terenuri și o casă în construcție într-o zonă  forestieră. Explicația logică este că Lavreniuk a primit firma și toate bunurile de la soțul ei de drept Taras Kozak – care și-a asumat responsabilitatea pentru canalele TV.

Nu numai rușii, dar și militanții din Lugansk și Donețk le-au oferit un sprijin considerabil lui Kozak și Medvedchuk în activitatea lor de afaceri, contrar legilor ucrainene

Deși SBU s-a abținut să publice orice dovadă care să dovedească faptul că companiile de cărbune din Donbas se află în spatele finanțării de către Kozak pentru canalele TV, încă din 2016 jurnaliștii de investigație au publicat rapoarte care au făcut lumină asupra activităților ilegale ale lui Kozak și Medvedchuk.

În 2015, când Donbas a fost ocupat de Rusia, Ucraina a pierdut 88 de mine de cărbune, ceea ce a dus la un deficit grav de cărbune. Cei doi moguli de afaceri vindeau ilegal cărbune din minele ocupate către centralele electrice de stat, cu un mare profit. Potrivit Ukrayinska Pravda, cărbunele ucrainean era vândut ca fiind adus din Africa.


Oficial, comerciantul cheie care a vândut cărbune Ucrainei în 2015 a fost Arida Global Limited. Compania a vândut 76.000 de tone de cărbune care se presupune că a fost importat din Republica Sud-Africană în Rusia de către o singură companie. Ulterior, cărbunele era transportat în Ucraina pe calea ferată. Povestea nu se leagă din mai multe motive.

  1. Nava nu a intrat în Marea Neagră în 2015;
  2. Nava putea transporta doar maximum 57.000 de tone, nu 76.000;
  3. Traseul în sine este ciudat. De ce să treacă prin Rusia, dacă porturile ucrainene sunt mai aproape și cărbunele ar putea fi transportat acolo direct?

Scenariul mult mai plauzibil este că ruta sud-africană a fost inventată doar pentru a evita sancțiunile deoarece, de fapt, cărbunele a fost într-adevăr extras din Donbasul ocupat și apoi transportat prin Rusia pe calea ferată. Rutele reale (portocalii) și cele pretinse (albastre) sunt descrise mai jos. Cine ar fi în spatele unei scheme atât de ridicole? În mod clar Taras Kozak și foarte probabil, Medvedchuk.


Încă din 2013, Kozak a transferat către Arida Global Limited optmilioane de dolari, relatează Corruption Prevention Center. Potrivit centrului, Kozak a fost, de asemenea, reprezentantul Arida în Ucraina. Un alt reprezentant Arida a fost Nikita Poz a cărui companie a fost responsabilă pentru construirea palatului din Crimeea al lui Medvedchuk în 2012. Cei doi au participat anterior împreună la proiecte comune de afaceri.

Benzinării și gaze: O altă afacere în Ucraina dependentă de importurile din Rusia

Kozak și Medvedchuk au, de asemenea, surse de profit în Ucraina. Cu toate acestea, povestea întregului lor imperiu de afaceri este plină de scheme corupte care datează de la sfârșitul anilor 1990, precum și practici mai recente de evaziune fiscală și monopolizare artificială a pieței.

O sursă majoră de profit este vânzarea de gaze lichefiate către Ucraina. Gazul este de obicei importat din Rusia, Belarus sau SUA.

În 2016, patru companii legate de Medvedchuk au reușit să expulzeze 16 companii de pe piață, folosind oficialii SBU. Oficialii au fost cel mai probabil mituiți și au folosit o serie de tactici pentru a submina competiția.

Conpaniile respective au fost supuse constant controalelor. De fapt, companiile legate de Medvedchuk vindeau exclusiv gaze rusești și încasau toate profiturile.

Mai mult, potrivit unei investigații a site-ului de afaceri Liga din 2016, entitățile afiliate cu Medvedchuk și Kozak, inclusiv Arida menționată mai sus, au preluat controlul asupra benzinăriilor din Ucraina care au aparținut anterior gigantului rus Rosneft.


NOTA EDITORILOR:  În concluzie, o parte importantă a piețelor de cărbune, petrol și gaze din Ucraina, în mare măsură dependente de importurile rusești, a căzut în mâinile oligarhilor pro-ruși. Din rapoartele publicate ale jurnaliștilor de investigație rezultă că fostele entități comerciale ruse – atât în Ucraina, cât și în Rusia – precum și industria cărbunelui din L/DNR ocupată, au fost transferate în mod deliberat către Medvedchuk și Kozak.


Întreprinderile locale stau, de asemenea, la baza posibilităților financiare ale lui Kozak și Medvedchuk

Soția lui Medvedchuk deține mai mult de 10 companii în Ucraina în diferite sectoare: imobiliare, construcții, agricultură și servicii financiare. Important este că trei dintre entitățile sale au fondat compania Tavria-Invest în Crimeea ocupată, respectând legile ruse. Compania efectuează închirieri de terenuri profitabile în Crimeea.

Kozak a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție. În special, el este un jucător activ în industria tutunului din Ucraina. Deține acțiuni importante în compania Tedis, care a fost acuzată de evaziune fiscală.

Kozak este un magnat regional din Livov, care a creat un imperiu de afaceri datorită creșterii rapide a acestuia în departamentul vamal regional. În 2019, Kozak s-a situat pe locul al treilea în rândul parlamentarilor ucraineni în ceea ce ține taxele colectate în principal de la companiile sale offshore. Întreprinderile comerciale semnificative din Ucraina sunt înregistrate pe numele membrilor familiei sale, inclusiv imensul complex hotelier Navaria de lângă Livov. Fratele său deține companii de construcții și piețe comerciale majore, precum și o serie de întreprinderi mai mici.

Un caz interesant este Halytska Ahrarna Compania (compania agrară galiciană), care este co-deținută de soția lui Medvedchuk, Oksana și Kozak, demonstrând încă o legătură strânsă între cei doi politicieni pro-ruși.

Nu este surprinzător, Medvedchuk, fiind printre primii 10 cei mai bogați oameni din Ucraina (și numai în ceea ce privește activele sale oficiale), a fost lăudăros cu unele active extra-luxoase. El este proprietarul iahtului Royal Romance, achiziționat în 2015 pentru 180 mil euro.

Medvedchuk deține, de asemenea, o vilă uriașă în Crimeea ocupată. În 2012, când Crimeea era încă sub control ucrainean, Putin l-a vizitat pe Medvedchuk în acea vilă. Înregistrarea video a fost publicată pe Internet.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=gh22vVXjyEQ&feature=emb_title

Medvedchuk deține, de asemenea, hectare de pe coasta bulgară și hectare de terenuri în Ucraina. El are încă o reședință în Zakarpattia și zeci de apartamente în cele mai scumpe complexe rezidențiale din Kiev, în special așa-numita casa de „Ianukovici-Zelensky”


NOTA EDITORILOR: Deși raportul oficial al SBU nu a fost încă publicat pentru a explica dovezile din spatele recentei interdicții a activelor Kozak, inclusiv a canalelor TV, toate informațiile disponibile în acest moment arată că atât Medvedchuk cât și Kozak desfășoară în mod activ afaceri în statul agresor rus, inclusiv în Crimeea ocupată și Donbas, contrar legilor ucrainene. Profiturile sunt folosite pentru propaganda pro-rusă în Ucraina. De asemenea, prin facilitarea importurilor ilegale din Rusia și Donbas în Ucraina, Medvedchuk și Kozak sprijină indirect financiar militanții L/DNR.


 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata