Europa avertizează împotriva provocărilor ruseşti în Donbas

0 158

Mai mult decât o invazie deschisă a Rusiei în Ucraina, capitalele europene se tem că Kievul ar putea fi atras într-o confruntare cu separatiştii pro-ruşi din regiunea separatistă Donbas, comentează AFP într-un articol publicat miercuri pe platforma media EDNH.

Potrivit unor înalţi oficiali europeni, aliaţii occidentali au avertizat Moscova că orice provocare în această zonă – chiar dacă nu sunt implicate trupe ruseşti în uniformă – ar declanşa şi răspunsul masiv de sancţiuni pe care îl pregătesc. Şi, separat, l-au îndemnat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu permită ca forţele sale să fie atrase în lupte mai intense de orice acţiuni susţinute de Rusia pe linia de front tensionată.

Avertismentele de la Bruxelles, în urma discuţiilor europene cu lideri ai NATO şi SUA, au venit în momentul în care Ucraina a anunţat că forţele sale au dezmembrat o reţea de sabotori care ar fi fost „coordonată de servicii speciale ruseşti”. Acest lucru va spori îngrijorarea că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pregăteşte terenul pentru o confruntare pe care o va folosi ca justificare pentru a lansa o operaţiune mai amplă împotriva Ucrainei.

„Nimeni nu ştie dacă Putin a luat o decizie de a interveni şi care ar fi elementul declanşator”, a declarat ziariştilor un oficial european de rang înalt. „Dar suntem în alertă maximă de acum până la sfârşitul lunii februarie”.

Citește tot articolul AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata