Europa se pregătește să rămână pe cont propriu odată cu revenirea lui Trump

0 81

Victoria lui Trump în Iowa  îi aduce aproape sigur nominalizarea republicană la președinție, iar Europa se teme de acest lucru.

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită să rămână singură dacă Donald Trump va ajunge din nou la Casa Albă la sfârșitul acestui an, scrie politico.eu.

„Dacă 2024 ne aduce din nou „America pe primul loc”, va fi mai mult ca niciodată Europa pe cont propriu”, a avertizat el într-un discurs la Parlamentul European, la începutul unui an în care atât cetățenii Uniunii Europene, cât și americanii merg la urne.

„Noi, ca europeni, nu ar trebui să ne temem de această perspectivă, ci ar trebui să o îmbrățișăm”, a susținut el, afirmând că Europa trebuie să devină „mai puternică, mai suverană, mai autonomă”.

În Statele Unite, Trump este marele favorit pentru a câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. El a avut un start fulminant în adunările electorale din Iowa, câștigând cu o diferență mare.

Perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump i-a alarmat pe oficialii din capitalele UE încă de când a devenit clar că acesta va candida din nou la Casa Albă, pe fondul temerilor că va perturba comerțul și va retrage sprijinul SUA pentru eforturile de securitate europene.

De Croo este o figură-cheie în politica europeană în acest an, deoarece țara sa deține președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni – ceea ce le oferă diplomaților belgieni puterea de a stabili agendele în cadrul reuniunilor cruciale de la Bruxelles.

Comentariile sale au fost un ecou al unui discurs celebru din 2017 al cancelarului german de atunci, Angela Merkel, în urma primei victorii electorale a lui Trump, când a avertizat că Europa nu se poate baza doar pe aliații săi.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata