Evgheni Prigojin ar fi avut o sosie în Lituania. Documentul care l-a dat de gol

0 479

Serviciul de contrainformaţii din Lituania a afirmat, miercuri, că o sosie a lui Evgheni Prigojin ar fi intrat în țară încă din anul 2020, încercând să provoace tulburări, potrivit Reuters.

Între timp, liderul grupării Wagner, care sâmbăta trecută a condus armata de mercenari într-o revoltă împotriva conducerii Rusiei, s-a refugiat în Belarus.

Pașaportul lui Evgheni Prigojin, folosit de sosie

Potrivit serviciului de contraspionaj de la Vilnius, în biroul din Sankt Petersburg al lui Evgheni Prigojin a fost găsit, de către autoritățile ruse, un pașaport de care s-ar fi folosit o sosie a acestuia.

Mai multe fotografii din timpul perchezițiilor ce au fost efectuate sâmbătă, de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB, la sediul din Sankt Petersburg al companiei Wagner, au fost publicate duminică, pe site-ul de presă rus Fontanka.ru. În imagini se puteau vedea inclusiv paşapoarte.

https://twitter.com/officejjsmart/status/1672672900069859331

Postările au fost şterse, ulterior, de pe site, însă fotografia din unul din documente pare să fie identică cu cea difuzată în 2021 de Departamentul Securităţii Statului din Lituania, a unui bărbat care călătorea sub identitatea lui Prigojin.

„Paşaportul emis pentru sosia lui Prigojin a fost folosit în 2020 pentru un atac informaţional împotriva Lituaniei”, a arătat serviciul lituanian într-un mesaj pe Facebook.

Obiectivul operaţiunii era, potrivit contraspionajului din Lituania, subminarea solidarităţii europene prin crearea impresiei că Prigojin a încălcat printr-o vizită în această ţară sancţiunile Uniunii Europene.

Faptul că paşaportul a fost găsit în biroul lui Prigojin sugerează că acesta a fost complice.

Serviciile de informaţii lituaniene apreciază că documentul dovedeşte că atacul informaţional a fost executat de persoane controlate de Prigojin, posibil în complicitate cu serviciile secrete ale regimului din Rusia, arată mesajul citat de Reuters.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata