Experți de la Washington: Pentru Biden este clar că Putin nu vrea o relație stabilă

0 165

Pe agenda întrevederii liderilor Statelor Unite și Rusiei există multe probleme, de la controlul armelor la drepturile omului. Washingtonul și Moscova au dat răspunsuri comune la întrebarea agendei summitului Biden-Putin.

Casa Albă a numit problemele legate de drepturile omului și în special persecuția Fondului anticorupție al lui Alexei Navalnîi și otrăvirea acestuia. În plus, liderii celor două state vor discuta probabil perspectivele unor acorduri strategice ofensive de control al armelor, atacuri cibernetice, un acord cu Iranul, conflictul din estul Ucrainei și anexarea Crimeei.

Într-un interviu acordat serviciului georgian al Voice of America, experții din Washington au remarcat faptul că întâlnirea lui Biden cu Putin a fost dictată de necesitatea politică. După o serie de atacuri cibernetice, presupuse de hackeri ruși asupra conductei petroliere americane Colonial Pipeline și a sucursalelor companiei braziliene de procesare a cărnii JBS, Joe Biden a anunțat că este gata să se confrunte cu Putin.

„Casa Albă spune că dorește o relație stabilă și previzibilă cu Rusia. Se pare că Putin nu este interesat nici de unul, nici de celălalt. El continuă să atace Statele Unite. Cel puțin când vine vorba de atacuri cibernetice asupra infrastructurii SUA, inclusiv a misiunii critice Colonial Pipeline. El a intensificat represiunea internă prin interzicerea fondului anticorupție al lui Navalny. Pentru Biden este clar că Putin nu vrea o relație stabilă”, susține Daniel Freed, expert senior la Atlantic Council.

„Cred că va fi un summit dificil. – continuă Fried. „Cu toate acestea, spre deosebire de mulți sceptici din Occident, în Statele Unite, Polonia și Ucraina, nu cred că Biden este atât de naiv în privința lui Putin. Cred că este gata să-i spună decisiv lui Putin că vom trage Rusia la răspundere pentru represiunea din țară și acțiunile agresive din străinătate”.

„Sunt sigur că Biden se va regăsi într-o poziție în care poate spune că a încercat să stabilească relații mai constructive cu Rusia, dar Putin le-a făcut mai dificile și asta a ieșit! Am auzit de la oficialii administrației că Biden este gata să se confrunte cu Putin, iar acțiunile sale arată că acest lucru este adevărat. În ceea ce privește Nord Stream 2, sunt complet de acord că administrația a reacționat incomod. Înțeleg că este dificil să oprești un proiect atunci când acesta este aproape finalizat și că Putin va face tot posibilul pentru a-l termina. Cu toate acestea, se pare că vom renunța la efectul de levier și, în schimb, nu vom obține nimic special. Administrația nu vrea să impună sancțiuni Germaniei. – Nu mă cert! Însă mesajul care a fost exprimat, cred, a fost luat în mod involuntar ca un semn al acordului cu proiectul, deși nu este cazul. Oricum ar fi, administrația negociază cu germanii despre cum să reducă daunele provocate de Nord Stream 2″, adaugă expertul.

Jeremy Shapiro de la Brookings Institution consideră că un dialog între Washington și Moscova sub forma „politicii diplomatice” este mult mai bun decât o confruntare militară.

„La urma urmei, nu negociați cu prietenii, negociați condiții cu adversarii. Deci, cred că întâlnirea cu președintele Putin este o idee foarte bună. Și sincer să fiu, nu înțeleg oamenii care spun că aceasta este o idee proastă, dacă nu sunt cu adevărat în favoarea declarării războiului Rusiei. Este considerată o bună practică să te întâlnești cu aliații tăi înainte de a întâlni oameni cu care sunt nemulțumiți. Acesta este un fel de politică diplomatică inerentă președinților americani. În plus, Biden și administrația sa sunt excelente la participarea la astfel de discuții, de exemplu, spre deosebire de Trump”.

Expertul a subliniat că: „Există câteva aspecte pe agendă care reflectă aspirațiile administrației de a îmbunătăți relațiile dintre SUA și Rusia. În primul rând, este stabilitatea strategică, eforturile de control al armelor nucleare, care sunt cursul tradițional al relațiilor noastre bilaterale. Apropo, acest subiect afectează politica internă a ambelor țări, pe care Statele Unite nu o pot realiza întotdeauna cu privire la alte probleme. Poate că acesta este cel mai important și de departe cel mai constructiv subiect pe care-l vor discuta în ciuda obstacolelor existente. În al doilea rând, ei vor pune problema interferenței reciproce în politica internă. Acest lucru se aplică și atacurilor cibernetice. Putin, ca întotdeauna, va avea o serie de reclamații cu privire la intervenția SUA în politica internă a Rusiei și în politica internă a țărilor din Europa de Est asupra situației din Belarus și Ucraina”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata