Experții avertizează asupra riscului oboselii față de amenințarea nucleară. Percepția creată de Putin
Amenințând în mod repetat cu armele nucleare, președintele rus Vladimir Putin a creat percepția unei alarme false, și totuși experții în domeniul nuclear avertizează asupra tocirii sensibilității față de un pericol care rămâne real, relatează Newsweek.
Încă din primele zile ale invaziei, Putin și aliații săi au amenințat țările occidentale cu o potențială utilizare a armelor nucleare în cazul în care ar continua să sprijine Ucraina. Cu toate că aliații Ucrainei au sfidat constant aceste amenințări, furnizând Kievului cantități tot mai însemnate de armament, totuși experții avertizează asupra riscurilor serioase care pot surveni într-un scenariu în care Putin este împins la limită, în timp prudența se diminuează.
„De partea occidentală este o mare problemă”, a apreciat pentru Newsweek Hans Kristensen, director al Proiectului pentru Informații Nucleare din cadrul Federației Savanților Americani. „Odată ce ne obișnuim cu aceste tonuri și retorică, începem să spunem: «Bineînțeles că nu o va face», ca apoi oamenii să devină din ce în ce mai îndrăzneți și să îndrăznească și mai mult, și vă puteți imagina cum se ajunge la o situație în viitor, când Putin va reveni asupra acestei probleme [de a folosi arme nucleare].”
Îngrijorările că Putin ar putea recurge la o armă nucleară au crescut în ultimul an. El a suspendat în februarie participarea Rusiei la Noul Tratat START, ultimul acord nuclear în vigoare cu Statele Unite, iar la 25 martie a anunțat că Moscova va construi instalații de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus, țară condusă de un aliat apropiat al lui Putin, Alexander Lukașenko. Cu câteva luni înainte, Putin nega că ar avea planuri de a folosi arme nucleare în Ucraina.
Un mesaj amestecat
Retorica, ca și acțiunile recente ale lui Putin fac parte dintr-un mesaj „amestecat”, a declarat pentru Newsweek Nikolai Sokov, cercetător senior la Centrul pentru dezarmare și neproliferare din Viena.
Inițial, Rusia a încercat să joace cartea armelor nucleare pentru a împiedica trimiterea de asistență în Ucraina. Și-a dat însă repede seama că este o strategie sortită eșecului și a început să-și domolească provocările – doar pentru a reveni din nou asupra lor pentru o scurtă perioadă, în septembrie, drept răspuns la o serie de înfrângeri militare.
„În general, se poate spune că au existat o mulțime de discuții deloc necesare și chiar contraproductive din punctul de vedere al intereselor rusești. Au fost anunțate mai multe linii roșii, dar toate au fost cedate”, a subliniat Sokov
Deși amenințarea unui război nuclear este considerată ca fiind scăzută, experții nu doresc să excludă complet această posibilitate, mai ales pe măsură ce războiul se prelungește.
De pildă, Putin nu va tolera acțiunile militare de a recupera Crimeea, o dorință pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat-o în repetate rânduri, cred experții. Dacă Rusia ar fi cumva alungată din Crimeea – teritoriu anexat în 2014 – atunci ne putem foarte bine imagina că Putin ar putea recurge la arme nucleare, spune Kristensen, directorul Proiectului pentru Informații Nucleare din cadrul Federației Savanților Americani.
Citește articolul integral AICI