Explozie la o fabrică de muniții din Bulgaria. Ministrul economiei arată cu degetul spre Rusia

0 100

Ministrul bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov, a sugerat luni că Rusia ar fi putut fi responsabilă pentru o explozie la primele ore ale zilei de duminică la o fabrică de arme din orașul Karnobat, în timp ce Bulgaria intensifică exporturile militare către Ucraina, relatează Politico.

„Am luat absolut toate măsurile (…) pentru a ne asigura că oamenii sunt în siguranță și că industria bulgară nu va fi afectată de acest tip de raiduri”, a declarat Bogdanov, potrivit ziarului Dnevnik. Cuvântul „raiduri” în limba bulgară indică că ar fi vorba despre incursiuni străine, deși Bogdanov nu a menționat Rusia cu numele.

Autoritățile bulgare au demarat o anchetă privind o serie de incidente similare produse în ultimii ani la depozite de arme adăpostind muniție destinată exportului către Ucraina. Investigația examinează posibilele legături între explozii și Rusia.

Incendiul de proporții care a izbucnit la depozitul din Karnobat este al doilea acolo în mai puțin de un an.

Fabrica afectată de incendiu aparține unui agent de arme bulgar, Emilian Gebrev, care a supraviețuit unei presupuse otrăviri cu agentul neurotoxic rusesc noviciok la Sofia în 2015.

După un alt incendiu care a avut loc la aceeași fabrică anul trecut, Gebrev a spus că este „100% sigur” că agenții ruși sunt responsabili.

Într-un interviu acordat duminică postului Radio Europa Liberă, Gebrev a subliniat că nu știe ce ar fi putut cauza incendiul de data aceasta.

În urma incidentului din acest weekend, premierul bulgar Nikolay Denkov a ordonat o revizuire a tuturor fabricilor de armament – de stat și private – din țară.

Într-o declarație luni, Ministerul de Interne a anunțat că nimeni nu a fost rănit în incendiu, adăugând că zona va rămâne izolată timp de trei zile înainte de începerea investigațiilor la fața locului.

Bulgaria a exportat cantități mari de muniție în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, Totuși, influența Kremlinului în Bulgaria rămâne puternică.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata