Extrema dreapta în Europa. Care sunt cele mai cunoscute figuri

0 62

Extrema dreapta se află în fruntea guvernelor în Italia, Ungaria și Slovacia. În alte state membre ale Uniunii Europene, această mișcare politică participă și în coalițiile de guvernare în Finlanda și Olanda și sprijină guvernul din Suedia.

Ungaria: Viktor Orban

În Ungaria, partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban mizează pe sperietorile numite migranți și război pentru a câștiga cât mai multe mandate în PE. Orban s-a prezentat de mult timp drept apărătorul Ungariei și al Europei împotriva migranților musulmani, avertizând cândva despre amenințarea „o Europă cu o populație mixtă și fără simț al identității”.

Slovacia : Robert Fico

În octombrie anul trecut, Slovacia s-a alăturat listei guvernelor europene cu un partid de extremă dreaptă în rândurile sale. Partidul Naţional Slovac (SNS) este membru al coaliţiei conduse de Robert Fico.

Robert Fico a revenit la putere din 25 octombrie 2023. Prim-ministru de două ori în trecut, liderul Smer-SD (clasificat istoric drept centru stânga) a ocupat primul loc la alegerile legislative din septembrie 2023. Pentru a guverna, liderul populist s-a aliat în special cu partidul de extremă dreaptă SNS (Partidul Naţional Slovac). Abia constituită, noua coaliție, care include mai mulți miniștri pro-ruși, s-a grăbit să anunțe încetarea livrărilor de arme către Ucraina. În octombrie 2023, grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European a anunțat că îi va suspenda pe cei trei europarlamentari slovaci care erau membri ai Smer-SD.

Italia: Georgia Meloni și Matteo Salvini

În urmă cu doi ani, Uniunea Europeană a văzut pentru prima dată cum una dintre țările sale fondatoare este condusă de un executiv de extrema dreaptă. Din octombrie 2022, Italia este guvernată de Giorgia Meloni, liderul partidului postfascist Fratelli d’Italia.

Italia avea deja extrema dreaptă în executiv. Formațiunea de extremă-dreapta Liga a făcut parte din 2021, dintr-o largă coaliție, de la stânga la extrema dreaptă, condusă de fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi (independent). Partidul lui Matteo Salvini a guvernat deja din 2018 până în 2019 în coaliție cu Mișcarea 5 Stele (M5S, populistă), sub conducerea lui Giuseppe Conte, pe atunci apropiat de M5S. Matteo Salvini – liderul Ligii – este o figură cheie pe scena naționalistă a Europei, în ciuda prăbușirii coaliției sale de guvernământ cu Mișcarea Cinci Stele anti-establishment.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata