Generatorul de știri false Jurnaldegarda. WordPress. com, creat acum două săptămâni, a lansat săptămâna trecută un nou fals care raportează :

Fiecare părinte va trebui să achite 1.500 de euro, la începutul anului școlar, pentru a cumpăra calculatoare de care elevii vor avea nevoie pentru a desfășura cursuri online. Ministerul nu dispune de posibilitățiel necesare pentru a asigura fiecare elev cu un calculator. Statul trece printr-o criză și pe lângă asta, alegerile prezidențiale bat la ușă.  Suntem nevoiți să cerem bani de la părinți pentru a cumpăra un lot mare de echipament. Vă rugăm să rețineți că părinții au la dispoziție până la 1 septembrie pentru a plăti suma de 1.500 de euro, în caz contrar copiii lor pot fi excluși din instituțiile de învățământ pentru neachitare. 

După ce și-a atribuit  citatele ministrului educației, Igor Șarov și profitând de situația creată în timpul crizei pandemice, site-ul relatează că în timpul unui briefing ministrul a informat cu privire la condițiile în care se va desfășura noul an școlar.

În realitate, Șarov nu a spus niciodată că Ministerul Educației va colecta bani  de la părinți pentru a cumpăra calculatoare. Mai mult, Ministerul nu a luat o decizie finală cu privire la forma de învățământ care urmează a fi implementată, ci doar a oferit șapte  modele care pot fi puse în practică de către instituțiile de învățământ din toamnă. Niciuna dintre variantele propuse de autorități nu presupune colectarea banilor de la părinți.