Fake ”Eho.md”: De jure, Moldova este și astăzi parte a URSS

0 115

Site-ul Eho.md a publicat un articol întitulat ”Aniversarea Victoriei – suntem în drept să ne considerăm urmașii Victoriei”. Autorii scriu că:

”Aderarea Moldovei la URSS în 1940 a fost un pas foarte important, inclusiv din punct de vedere juridic. Aceasta înseamnă că în timpul războiului, republica noastră, fiind parte a URSS, s-a aflat de partea câștigătorilor iar astăzi, la fel ca Rusia și alte țări ex-sovietice, suntem urmașii țării care a ieșit victorioasă în acest război. De jure, noi și astăzi suntem parte a URSS, deoarece prăbușirea Uniunii în Belovezhskaya Pușcha de către un grup de conspiratori este ilegală. Asta ne oferă dreptul să ne considerăm parte a unei singure țări multinaționale pe care încă urmează să o construim.”

În realitate, articolul ”Eho Moldovî” a fost publicat în contextul evenimentelor din 28 iunie 1940, când trupele sovietice au intrat pe teritoriul actualei Republici Moldova, care pe atunci era parte a României.

În majoritatea narațiunilor de dezinformare publicate în mass-media pro-Kremlin, autorii susțin că fostele republici sovietice, inclusiv Republica Moldova, sunt mai aproape de Rusia decât de Uniunea Europeană din cauza trecutului lor comun. Astfel de narațiuni sunt promovate activ în perioada de intensificare a propagandei pro-Kremlin cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial.

De facto, prăbușirea URSS a fost un proces care a început în a doua jumătate a anilor ’80. 26 decembrie 1991 este considerată ziua când URSS și-a încetat oficial existența. În această zi, Sovietul Suprem al URSS a adoptat o declarație privind prăbușirea URSS, acest lucru fiind confirmat de formarea Comunității Statelor Independente. Cu două săptămâni mai devreme, pe 8 decembrie 1991, în Belarus, la sanatoriul Viskuli, situat în Belovezhskaya Pușcha, liderii din Belarus, Ucraina și Rusia au semnat un acord privind crearea Comunității Statelor Independente (CSI) și lichidarea URSS.

Documentele au fost semnate și adoptate după ce toate cele 15 foste republici sovietice și-au declarat independența. Rusia a semnat Declarația de Independență pe 12 iunie 1990. Republica Moldova a devenit stat independent în data de 27 august 1991.

Am scris recent că Federația Rusă a făcut încercări de a rescriere, de a prezenta dintr-un alt unghi și de a folosi în scopuri politice istoria celui de-al Doilea Război Mondial, care a schimbat la față Europa și întreagă lume. Aceste încercări devin tot mai evidente. Pentru a-și impune punctul de vedere asupra acelor evenimente, regimul de la Moscova a dezvoltat o strategie pe scară largă de propagandă, intimidare și manipulare, al cărei scop este clar: „curățarea” URSS de responsabilitate istorică.  După 1999, resursele atrase de Moscova în acest sens au crescut semnificativ. Kremlinul folosește rescrierea istoriei și tranformarea zilei de 9 mai (în acea zi, în 1945, Germania nazistă a capitulat) într-un eveniment istoric care justifică regimul sovietic.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata