FAKE! Limba engleză, obligatorie pentru funcționari și steaguri LGBT sau cum o scrisoare falsă i-a pus pe jar pe funcționarii publici
Mai mulți funcționari publici din Moldova au fost anunțați, printr-o scrisoare pe e-mail, că riscă să fie concediați dacă nu cunosc limba engleză. Aceasta ar fi o „condiție” de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Scrisoarea a fost atribuită Comisiei Europene. În aceeași scrisoare se menționează că în fața ministerelor din Moldova trebuie atârnat steagul LGBT, mai exact – în zilele când sunt marcate sărbători atribuite minorităților sexuale. Guvernul de la Chișinău a numit informația drept falsă, venită de pe un e-mail la fel fals. Potrivit Chișinăului, instituțiile statului întreprind acțiuni pentru a identifica persoanele care promovează fake-urile.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că scrisoarea a venit de pe un e-mail fals în adresa mai multor funcționari din Moldova.
„Este atribuită Comisiei Europene și oferă anumite instrucțiuni sau mesaje către funcționarii publici din țara noastră referindu-se de exemplu printre altele la faptul că funcționarii trebuie să cunoască obligatoriu limba engleză pentru a-și continua activitatea în serviciul public. Trebuie să spunem foarte clar, în perioada următoare vom avea mai multe astfel de tentative, care vor fi curmate din start de către autoritățile statului, de a transmite aceste falsuri și aceste minciuni pentru a dezinforma cetățenii. (…) Această scrisoare, la fel ca și întreg conținutul acesteia, este unul fals. (…) Nu aparține instituției căreia pretinde că i-ar aparține. Toată comunicarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este realizată pe canale oficiale, este la vedere, este comunicată de către responsabili prin conturile oficiale atât a Guvernului cât și a Delegației UE, de exemplu, în țara noastră”, a precizat Vodă.
El a mai spus că autoritățile, la etapa actuală, au identificat toate adresele de e-mail „care au recepționat acest spam”.
„Am văzut că este vorba despre atribuirea unei identități false, s-a folosit un email la fel fals și s-a făcut această făcătură – o scrisoare – care de altfel promovează narațiuni pe care le-am tot auzit în spațiul public. Un mesaj foarte clar către toți funcționarii la această etapă, dacă primiți mesaje care le suspectați că fiind neadevărate – raportați-le la serviciile informatice de specialitate. Dacă companiile private sau alte companii din țară recepționează aceste spamuri sau alte conținuturi, care pot fi fake, nu ezitați să le raportați, să blocați adresa de pe care au fost transmise și să nu reacționați în nici un fel în cazul în care aceste fake-uri sunt confirmate”, a comunicat Vodă.
Potrivit lui Vodă, toate instituțiile statului „își fac meseria și identifică acele persoane care doresc să promoveze aceste minciuni și fake-uri”.