FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

202

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat. Veridica.ro a analizat contextul în care a apărut această dezinformare. # 

ȘTIRE:  Președintele Moldovei, Maia Sandu, pregătește țara pentru război, declarând Rusia ca principala amenințare la adresa securității, a afirmat pentru RIA Novosti directorul Institutului de Cercetări Socio-Politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol, Igor Șornikov. Anterior, Sandu a prezentat Parlamentului Moldovei proiectul Strategiei Naționale de Securitate, în care Rusia a fost declarată principală amenințare la adresa securității țării.

[…] El a amintit că Sandu mai întâi rupe acordurile în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), iar apoi se plânge că rutele tradiționale de transport de marfuri moldovenești au suferit semnificativ. „Inițial, Sandu refuză gazul rusesc, iar acum acuză Rusia că ar fi recurs la șantaj energetic, reducând semnificativ livrările de gaz în Moldova”

[…] Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se deterioreze după venirea la putere, la sfârșitul anului 2020, a președintelui Maia Sandu, care susține o politică pro-europeană. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moldovei i se pregătește soarta următoarei victime în războiul hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei.

NARAȚIUNI:  1. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău pregătește țara pentru un război împotriva Rusiei. 2. Maia Sandu și guvernul său au provocat înrăutățirea relațiilor cu Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 11 octombrie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale. Acesta definește pericolele la adresa securității Republicii Moldova și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și securității fiecărui cetățean. Principalele pericole identificate în document sunt  politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva R. Moldova și împotriva păcii, în general, și corupția.

Strategia Securității Naționale conține și trei obiective esențiale: protejarea și garantarea siguranței tuturor cetățenilor, crearea unui stat puternic și respectat, aderarea la Uniunea Europeană.

Rusia este definită ca un pericol la adresa securității Republicii Moldova în contextul războiului lansat de aceasta în Ucraina și al mai multor declarații ale oficialilor de la Chișinău și internaționali că Republica Moldova ar fi următoarea țintă. Războiul provocat de Rusia a avut efecte economice și sociale în Republica Moldova dat fiind afluxul mare de refugiați ucraineni, perturbarea transporturilor care traversează Ucraina, impactul războiului asupra importurilo din Ucraina etc.

Reprezentanți ai Kremlinului au amenințat în repetate rânduri, mai voalat sau deschis, Republica Moldova. Cea mai recentă intervenție de acest fel a fost cea a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la ministeriala OSCE de la Skopje. Lavrov a spus că Republica Moldova ar fi „următoarea victimă” a războiului hibrid provocat de Occident împotriva Rusiei. De fapt, Republica Moldova este victima unui război hibrid lansat de Rusia împotriva sa. Acesta a fost declanșat de Moscova în condițiile în care la Chișinău au preluat puterea pro-europenii, care au condamnat ferm invadarea Ucrainei și au obținut pentru Moldova statutul de țară-candidat la UE.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea ca fiind una conflictuală și vinovată de tensiunile în relațiile cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Proiectul Strategiei Securității Naționale într-adevăr, vorbește despre necesitatea sporirii capacităților de apărare a Republicii Moldova, dar nu are în vedere în niciun caz pregătiri de război, mai ales că țara, fiind mică, săracă și vulnerabilă, nu ar avea cum să atace Rusia.

Republica Moldova a fost nevoită, într-adevăr să identifice rute și piețe alternative pentru mărfurile sale, dar nu după venirea Maiei Sandu la guvernare, ci după ce în anii 2013-2014 Rusia a impus taxe vamale pentru mai multe categorii de produse pe care le importa tradițional din Republica Moldova, după ce a acesta a încheiat un acord de liber schimb cu UE.  Din cauza invaziei ruse în Ucraina posibilitățile de export s-au redus și mai mult.

Rusia, care în anii 90 și la începutul anilor 2000 era principalul partener comercial al Republicii Moldova, a ajuns la o pondere de sub 4% a exporturilor moldovenești, după mai multe valuri de sancțiuni pe care le-a impus odată cu apropierea Chișinăului de Bruxelles.

Republica Moldova a fost nevoită să identifice surse alternative de gaze după ce concernul rus Gazprom a amenințat în mai multe rânduri cu sistarea furnizării, iar în toamna anului trecut a început să livreze cantități mai mici decât cele prevăzute în contract. În prezent, autoritățile de la Chișinău susțin că aprovizionează din alte surse partea dreaptă a Nistrului, în timp ce regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist, primește în continuare gaze de la Gazprom.

Sursa: veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și