FAKE NEWS marca presa pro-Kremlin: Alegerile prezidențiale au fost falsificate cu participarea activă a țărilor occidentale

0 268

Presa de la Chișinău controlată politic de Igor Dodon și influențele pro rusești a manipulat și dezinformat opinia publică la capacitate maximă în perioada pre electorală, campania electorală, dar și în perioada 1 – 15 noiembrie, distanță dintre turul I și II al alegerilor prezidențiale.

Astfel, una dintre sursele de propagandă rusești scrie:

Electoratul a fost condus la secțiile de votare de către UE și SUA sub toate pretextele, iar naționaliștii români, încălcând toate normele și chiar Codul Penal, au încercat să blocheze participarea cetățenilor moldoveni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului.

Aceasta este o narațiune cu privire la implicarea externă în polirica interne a Republicii Moldova, inclusiv în alegeri. Totuși, nu există dovezi că cetățenii moldoveni cu reședința în străinătate, în special în țările europene, au fost aduși la secțiile de votare într-o manieră organizată. Referitor la votul transnistrenilor, într-adevăr, au existat incidente la unele puncte de trecere a frontierei cu regiunea separatistă în ziua alegerilor. Mai mulți voluntari au încercat să împiedice transportarea organizată a cetățenilor la secțiile de votare. Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO a constatat mai multe „nereguli”.

În concluzie, observatorii internaționali au declarat că în procesul de vot nu au fost prezente implicări majore, fiind unul bine organizat.

Un alt mesaj fake distribuit de o instituție media cu profil rusesc sună în felul următor:

Principala condiție stabilită de Statele Unite pentru victoria Maiei Sandu în turul doi este să permită revenirea lui Plahotniuc în Moldova.

Nu există dovezi care să confirme afirmația că SUA au stabilit o condiție pentru victoria Maiei Sandu. Ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan, a declarat că indiferent de alegerea pe care o va face poporul, „Statele Unite vor rămâne un partener fidel al poporului moldovean și al dreptului suveran al acestei țări de a-și alege propria cale”. Cât despre Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu a fost unul dintre politicienii principali ai țării care au contribuit la fuga acestuia din Moldova. Astfel, o altă minciună a presei subordonate politic este combătută.

Dezinformăriile și manipulările presei pro Dodon au continuat cu mesaje care susțin că SUA și UE au intervenit în procesul electoral din Moldova:

Pentru a împiedica victoria lui Igor Dodon în primul tur, oficialii din SUA și UE au intervenit deschis în procesele politice interne din Moldova, indicând conducerii țării unde să deschidă și unde să reducă secțiile de votare. Astfel, Bruxelles-ul și Washingtonul au precizat că orice simplificare a procedurii de vot pentru Transnistria va fi percepută ca o încercare de falsificare a rezultatelor votului și ar putea duce la implementarea unui scenariu asemănător cu cel din Belarus.

Donald Tusk și-a demonstrat, de asemenea, lipsa de respect față de alegerea poporului moldovean, sprijinind-o public pe Maia Sandu și făcând apel la toate forțele pro-europene să se unească în jurul acestui politician. Victoria Maiei Sandu în primul tur al alegerilor a demonstrat rezultatele eforturilor partenerilor săi externi. În UE și SUA, autoritățile locale au reușit să organizeze votul în diaspora, demonstrând încă o dată indiferența față de necesitatea de a respecta drepturile electorale.

Nu există dovezi ale ingerinței SUA și UE în alegerile din Moldova. SUA și țările UE au sprijiniit un proces electoral liber și echitabil în Moldova.

Este adevărat că în discursul său public, Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, a anunțat că o susține pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Cu toate acestea, în discursul său în limba română, el a declarat că va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de care ar fi aceasta.

În ceea ce privește SUA, principala preocupare exprimată de ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hoga, se referea la transportul organizat al alegătorilor transnistreni la secțiile de votare așa cum s-a întâmplat, la toate alegerile din trecut.

După primul tur de scrutin, moldovenii din diaspora au cerut redeschiderea mai multor secții de votare sau înlocuirea urnelor de vot. Acest lucru a fost cauzat de faptul că, în țări precum Germania, Italia, Marea Britanie, cetățenii au stat la coadă câteva ore pentru a vota. Cu toate acestea, nu există dovezi că autoritățile externe au organizat votul în diaspora.

Cireașa de pe tort a manipulării sună în felul următor:

Victoria lui Dodon s-ar putea transforma într-o nouă „revoluție a culorilor”. Curatorii americani au dat deja instrucțiunile corespunzătoare pentru acest caz.

Afirmația respectivă a apărut în ziua alegerilor prezidențiale din Moldova, ca o încercare de a speria locuitorii țării despre o posibilă destabilizare orchestrată din străinătate. Nu au fost furnizate dovezi care să susțină acuzațiile.

Acestea sunt doar câteva dintre narațiunile dezvoltate de către presa rusească de la Chișinău. DISINFO.MD va reveni și cu alte analize a știrilor false distribuite masiv de către presa controlată politic de către forțele pro ruse de la Chișinău.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata