FAKE: „România se pregătește să intre în război” – minciuna lansată de un deputat ex-AUR chiar din Parlament

124

Deputatul român Mihai Lasca, dat afară din AUR după ce a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a bătut în trafic un șofer, a lansat un fake news grosolan chiar din plenul Parlamentului din România. PSnews.ro scrie că el susține, într-un clip video filmat în plen și distribuit pe pagina sa de Facebook, că „la ordinul președintelui Klaus Iohannis și cu complicitatea Parlamentului, România se va implica cu trupe în războiul din Ucraina în viitorul apropiat”.

În realitate, în plen se citea Informarea din partea președintelui României, dl Klaus Werner Iohannis, cu privire la aprobarea forțelor și mijloacelor armatei României și ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni și operațiuni în afara teritoriului național în anul 2023. Acest tip de informare reprezintă doar o procedură cu caracter mai mult formal, care are loc în fiecare an.

Minciuna lui Lasca, demontată

NATO a afirmat în nenumărate rânduri că nu dorește să se implice în războiul din Ucraina. De aceea, înainte de declanșarea invaziei, militarii NATO aflați ca instructori în Ucraina au fost retrași de urgență. De asemenea, Alianța Nord Atlantică a fost atentă tocmai să evite orice posibil incident cu forțele ruse. Astfel, apelurile repetate ale Kievului de a obține o zonă de excludere aeriană care să elimine amenințarea aviației ruse au fost refuzate, deoarece NATO nu dorește un conflict cu Rusia, care ar putea avea consecințe dramatice, scrie veridica.ro. În schimb, a oferit sprijin presând Moscova cu sancțiuni și livrând Ucrainei armament, muniție, ajutoare umanitare și fonduri. România este membru cu drepturi depline al NATO, iar reacțiile sale sunt doar în concordanță cu politica Alianței și constau în consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul său estic.

Conform Constituției, preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism care, conform aceleași Constituții, organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea națională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii. Ca urmare, președintele are obligația de a informa Parlamentul, anual, asupra tuturor acestor aspecte. Caracterul pur formal al procedurii este, în acest caz particular, evidențiat și de faptul că președintele nu va fi prezent în Parlament, el aflându-se într-o vizită oficială în străinătate. În plus, încă de acum o lună, birourile permanente ale celor două camere legislative au luat act de cele trei informări ale președintelui Iohannis, într-o ședință online. Citirea lor în plenul Parlamentului nu este decât o simplă formalitate.

Cine e Mihai Lasca

Deputat din 2020, Mihai Lasca s-a făcut remarcat în spațiul public mai ales prin condamnarea pentru loviri și alte violențe, după ce l-a bătut pe partenerul fostei sale iubite. De asemenea, este acuzat de DIICOT de trafic de migranți la granița cu Ungaria, motive pentru care a și fost exclus din partidul pe listele căruia a fost ales.

Deși pe site-ul propriu se declară absolvent al unei facultăți particulare de drept în 2006 (la 26 de ani), nu a lucrat până în 2017 când, conform propriilor afirmații, a înființat „o societate cu profil „pază și protecție” și servicii de instalare sisteme de securitate pe care am reușit să o dezvolt foarte repede”.

Cariera de parlamentar a lui Mihai Ioan Lasca a fost marcată de mai multe interpelări, în care a cerut, printre altele, să i se demonstreze existența virusului SARS CoV 2 sau să i se explice ce sunt „liniile albe de pe cer” pe care le lasă avioanele în urma lor. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, deputatul Lasca a devenit unul din promotorii mai multor fake news-uri cu origine moscovită, susținând că „se dorește” implicarea României în conflictul ruso-ucrainean sau că forțele ucrainene au doborât un avion și un elicopter românești în Dobrogea.

De asemenea, în noiembrie 2022 a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să declare public că România nu vrea război. Totul a culminat cu declarațiile sale în care afirma că Rusia nu a făcut nici un rău României în ultimii ani, spre deosebire de Occident, care „ne impune tot felul de măsuri foarte-foarte rele”. Inclusiv în monologul susținut în plină ședință a Parlamentului, Lasca folosește pentru descrierea agresiunii împotriva Ucrainei, un termen preferat în Rusia, „intervenția militară în Ucraina”.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și