FAKE! Șefa statului, Maia Sandu, apare într-un video trucat. Ce spun experții

0 305

Pe rețelele sociale este distribuit un filmuleț în care ar apărea șefa statului, Maia Sandu. Personajul din video transmite un mesaj de felicitare, în limba rusă, cu ocazia apropierii anului nou. Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova. 

Expertul Watchdog, Andrei Rusu, a examinat pentru Jurnal TV clipul și a constat că este vorba despre o înregistrare trucată. Potrivit lui, în spatele făcăturii s-ar afla persoane afiliate oligarhului fugar, Ilan Șor.

MAIA SANDU SE ADRESEAZĂ CETĂȚENILOR: „Dragii mei moldoveni, uitați-vă, sunt la fel ca voi care nu primesc niciun ajutor de la Republica Moldova. Este îmbucurător că ne ajută periodic America.”

ANDREI RUSU, expert monitorizare media, WatchDog.MD:

„Ne uităm în primul rând la chipul acestui personaj, puteți să observați că capul președintei este cu mult mai mare decât corpul ei, în acest caz. Și atragem atenția și la vocea cu care vorbește acest personaj. Dacă observați, personajul utilizează mai multe frânturi de cuvinte, decât o frază întreagă în discursul său. Acest clip are scopul de a discredita președinta și cursul european al țării.”

Expertul atrage atenția că în cazurile precedente cu înregistrări trucate, personajul era modelat în întregime la calculator, iar de aceastp dată a fost angajat un actor pentru ca gesturile să fie mai firești.

 

ANDREI RUSU, expert monitorizare media, WatchDog.MD:

„Diferența dintre acest clip și cazurile precedente este că de data aceasta au angajat un actor care să mimeze comportamentul fizic al omului. Au pus deasupra fața președintelui care ar arăta că uitați Maia Sandu este și vă spune astfel de mesaje. Prin acest clip video, Șor încearcă să saterizeze, să ironizeze mai bine spus mesajul care ar urma să-l prezinte doamna Sandu în ajunul revelionului. Și astfel, el vrea să spună că timp de un an Moldova a intrat în datorii, că parcursul european este unul greșit. Noi ar trebui să prietenim cu Rusia în cazul dat.”

Potrivit lui Andrei Rusu, astfel de făcături vor mai apărea în spațiul public, mai ales în contextul în care în toamna anului viitor ar urma să aibă loc alegeri prezidențiale.

Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova.

”Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake”, se arată în declarația emisă de Președinția Republicii Moldova.

Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare.

”Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, potrivit declarației.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata