FAKE-uri distribuire masiv despre Bill Gates, inclusiv în Republica Moldova

0 154

Utilizatorii de social media din întreaga lume, chiar și din Republica Moldova, au partajat în mediul online diverse informații despre filantropul Bill Gates, cofondator Microsoft.

FINANȚARE ȘI PLANIFICARE COVID-19

Una dintre istoriile care circulă în mediul online spune că Gates a finanțat și a planificat pandemia de COVID-19. Potrivit informațiilor, pandemia a fost planificată la Evenimentul 201 din 19 octombrie 2019. Aceste informații sunt false. În octombrie 2019, Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății împreună cu partenerii, Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates au găzduit un exercițiu de masă pandemic numit „Event 201”.

Evenimentul a simulat izbucnirea unui nou coronavirus zoonotic transmis de la lilieci la porci, la oameni și care duce la o pandemie severă. Exercițiul a servit la „evidențierea provocărilor de pregătire și răspuns”, care ar apărea probabil într-o pandemie foarte severă.

Cu toate acestea, ca răspuns la întrebări despre faptul dacă exercițiul a prezis pandemia curentă, Johns Hopkins a spus că: „Pentru scenariu, am modelat o pandemie de coronavirus fictiv, dar am declarat în mod explicit că nu a fost o predicție”.

„Deși exercițiul nostru de masă a inclus un coronavirus fals, intrările pe care le-am folosit pentru modelarea impactului potențial al acelui virus fictiv nu sunt similare cu nCoV-2019”, au adăugat aceștia.

GATES – PROPRIETARUL BREVETULUI VIRUSULUI COVID-19

Postarea susține că Gates este un finanțator major al Institutului Pirbright din Regatul Unit și că institutul deține brevetul virusului COVID-19.

Pirbright este finanțat, a dezvăluit institutul, de către Consiliul de Cercetare în Domeniul Biotehnologiei și Științelor Biologice, parte a Consiliului de Cercetare și Inovare din Regatul Unit. Potrivit unei declarații, Pirbright primește, de asemenea, finanțare de la o serie de alte organizații, inclusiv Bill & Melinda Gates Foundation.

Pirbright nu are un brevet nici pentru un vaccin COVID-19, nici pentru un alt virus.

Pirbright deține un brevet, dar acesta acoperă un tip de coronavirus slăbit care ar putea fi folosit ca un vaccin pentru a preveni bolile respiratorii care afectează animalele. Pirbright precizează că finanțarea lucrărilor sale cu privire la acest brevet nu au fost de la Fundația Gates.

În ianuarie 2020, Pirbright a abordat această dezinformare pe site-ul său. Potrivit institutului, cercetările sale se concentrează în primul rând asupra bolilor respiratorii care afectează păsările de curte și porcii, inclusiv virusul bronșitei infecțioase și deltacoronavirusul. „Pirbright nu lucrează în prezent cu coronavirusuri umane”, precizează site-ul. „Nu am dezvoltat încă un vaccin IBV, dar cercetarea este în curs de desfășurare”.

GENOCID PRIN VACCINARE

Informațiile false distribuite susțin că Bill Gates a finanțat compania farmaceutică GlaxoSmithKline, vaccin experimental care a ucis 151 de sugari africani în timp ce cauzează paralizie și convulsii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pentru AFP Fact Check că, în timp ce vaccinul împotriva malariei este asociat cu un risc crescut de convulsii febrile în termen de șapte zile de la administrare, copiii care au experimentat convulsiile s-au recuperat complet, fără efecte pe termen lung în faza finală de studiu.

Un articol care discută rezultatele studiului de fază 3 al programului de vaccinare spune că 151 de copii au murit în timpul studiului, dar că cauzele de deces au fost similare atât în grupul care a primit vaccinul, cât și în grupul de control.

Într-o altă istorie se spune că Gates a vaccinat forțat împotriva meningitei copii africani. Un articol explică faptul că cererea a început atunci când copiii vaccinați s-au îmbolnăvit în faza finală a unei campanii de vaccinare altfel de succes în apropiere de Gouro, Ciad. Articolul explică faptul că campania a fost oprita pe 11 decembrie 2012 și un jurnalist local a postat o poveste pe 22 decembrie 2012 spunând că 40 de copii au devenit grav bolnavi, unii cu paralizie. Povestea a fost redistribuita de un canal național de știri online și în cele din urmă a fost preluată de activiștii anti-vax europeni și americani.

O anchetă a unei echipe internaționale de clinicieni și epidemiologi a constatat că nu au existat cazuri de paralizie, iar copiii și-au revenit. Experții au stabilit că cauza bolilor a fost „boala psihogenică în masă”, un fenomen în care un grup de oameni încep să se simtă rău în același timp.

Postarea de pe rețelele de socializare mai spune că vaccinul experimental împotriva poliomielitei al lui Gates a paralizat 490.000 de copii. OMS explică într-un document: vaccinul oral împotriva poliomielitei este sigur și eficient pentru imunizarea copiilor împotriva poliomielitei, cu ocazii foarte rare care duc la poliomielita paralitică asociată vaccinului sau la poliovirusul derivat din vaccin.

În cazuri foarte rare, o tulpină de poliovirus din vaccin s-ar putea schimba într-o formă care poate provoca paralizie. Atunci când această formă dezvoltă capacitatea de transmitere susținută de la persoană la persoană și circulă în mediu, se numește poliovirus derivat din vaccin circulant

Potrivit unei baze de date OMS, au existat 17 cazuri de cVDPV în India între anii 2000 și 2020.

De asemenea, nu există dovezi că vaccinul împotriva poliomielitei a paralizat aproximativ o jumătate de milion de copii din India. Nu este clar de unde provine numărul, dar o postare cu un număr similar a fost distribuită pe 8 aprilie 2020 de Robert F. Kennedy Jr. Kennedy, nepotul fostului președinte american John F. Kennedy. Mesajul fake a fost interzisă pe Instagram pentru partajarea repetată a afirmațiilor.

India a fost declarată indemnă de poliomielită de către Organizația Mondială a Sănătății în martie 2014, după un efort de aproape două decenii, de mai multe milioane de dolari – lăudat ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale țării în domeniul sănătății publice în ultima perioadă.

STERILIZAREA FEMEILOR ÎN INDIA ȘI AFRICA

Postarea spune că, în 2014, Gates a finanțat un vaccin experimental hpv (papilomavirus uman) pe 23.000 de fete din India, unde șapte au murit și 1200 au suferit efecte secundare.

Un articol din Science Magazine explică faptul că la câteva luni după proces, organizațiile de știri au raportat moartea a șapte fete, determinând guvernul să oprească procesul.

Potrivit articolului, anchetatorii au descoperit că cinci dintre decese au fost cauzate de motive care nu au legătură cu vaccinul – cu o mușcătură de șarpe, două sinucideri și o complicație a malariei. Alte două fete au murit din cauza unei febre mari și a unei hemoragii cerebrale, ambele fiind puțin probabil să fie legate de vaccin.

Mesajul, de asemenea, susține că Gates a oferit „10 miliarde dolari de finanțare pentru ca OMS sa le permita să sterilizeze chimic milioane de femei kenyane cu un vaccin tetanos. Această afirmație este similară cu alta, că Gates crede în sterilizare și controlul populației.

Nu există nici o dovadă pentru a sprijini această afirmație.

OMS a respins preocupările cu privire la siguranța vaccinului, explicând că vaccinul nu conține hormonul HCG, care a fost susținut ca ingredient în acest vaccin tetanos, se presupune că cauzează infertilitate.

TESTAREA JOHNS HOPKINS PE GUATEMALANS

O altă întâmplare falsă spune că Gates a finanțat experimente care a infectat sute de guatemalezi cu boli cu transmitere sexuală pentru vaccin și testarea de droguri.

Amintind de infamul Tuskegee Sifilis Study, Statele Unite și-au cerut scuze în 2010 pentru experimentul efectuat în 1940 în Guatemala, în care cercetătorii guvernului SUA au infectat în mod deliberat mai multi cetateni cu sifilis.

Johns Hopkins explică pe site-ul său că experimentul a fost realizat de guvernul SUA în 1940. Gates nu s-a născut la acea vreme, i-ar fi fost imposibil să finanțeze acest experiment.

În timpul pandemiei de COVID-19, Gates a fost o țintă constantă de dezinformare. Într-un interviu acordat pentru Reuters în ianuarie 2021, el a declarat că a fost surprins de volumul de teorii ale conspirației „nebune” și „rele”  despre el, care se răspândesc pe rețelele de socializare în timpul pandemiei și ar dori să exploreze ceea ce se află în spatele lor.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata