Fake-uri electorale de la candidatul ”independent” Igor Dodon

342

Candidatul ”independent” Igor Dodon a atact-o dur pe contracandidta ta sa Maia Sandu în briefingul din 3 noiembrie. Printre învinuiri a fost și acuzația în adresa Guvernul Sandu, care a căzut în noiembrie 2019, că nu ar fi pregătit Republica Moldova pentru pandemia de Covid-19.

„Ce a făcut Guvernul Sandu pentru a pregăti ţara pentru pandemie, în afară de „optimizarea” spitalelor şi multiple licitaţii care au dus la aceea că nu aveam medicamente când am intrat în pandemie?”, a declarat Igor Dodon.

Dodon a uitat însă să pomenească că  Guvernul Sandu a căzut pe 12 noiembrie 2019, iar primul caz de covid-19 confirmat în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020. Abia pe 17 martie în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu răspândirea virusului COVID-19. Decizia a fost adoptată de Parlament, după ce Guvernul a aprobat pe 16 martie o hotărâre în acest sens, la propunerea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

Falsul despre vârsta de pensionare

Igor Dodon s-a referit și la vârsta de pensionare, Potrivit lui, aceasta a fost majorată până a prelua el mandatul de președinte de către guvernele din care a făcut parte Maia Sandu. Candidatul ”independent” promovează cu bună știință un alt fals, deoarace reforma pensiilor a fost propusă de Guvernul Filip, iar Maia Sandu nu a făcut nicodată parte din el.  După ce a venit Dodon în fucție, PSRM a propus, în 2017, un proiect de lege din partea șefului statului, care prevedea modificarea sistemului de pensii prin indexarea acestora de două ori pe an și revenirea la vârsta precedentă de pensionare. Indexarea pensiilor a fost votată, însă vârsta de pensionare așa și nu s-a schimbta după venirea socialiștilor la guvernare.

Falsul despre lichidarea raioanelor 

”Cât voi fi președinte, nu voi accepta lichidarea raioanelor și primăriilor. Maia Sandu și consilierul ei, fost ex-premier, care e mare analist acum, Sturza, au făcut această reformă în anii 1990”, a declarat Dodon.

Reforma teritorial – administrativă a fost aplicată în Moldova 1999 și abolită de Partidul Comuniștilor în 2003. Doar că Maia Sandunu a avut vreoo atribuție. În 1999, când reforma a avut loc, Maia Sandu activa în calitate de economist la Oficiului Băncii Mondiale din Moldova. Se pare însă că actualul premier, Ion Chicu, susținut de PSRM pledează pentru reforma administrativ-teritorială.

„Anual, miliarde de lei se cheltuiesc irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative”, spunea Chicu pe 20 mai 2020.

În aceste circumstanțe, potrivit lui Chicu, la Guvern este pregătit Conceptul unei reforme cu privire la revenirea structurii administrativ-teritoriale similară celei de până în 2003.

La scurt timp după acest atac, lidera PAS a reacționat, numind mai multe teze lansate de Dodon drept false. „Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false din Moldova din ultimii patru ani”, a spus Sandu.

Atacul asupra diasporei

Igor Dodon a criticat dur diaspora, nemulțumit că aceasta a votat în proporție covârșitoare în favoarea  contracandidatul său, Maia Sandu. El a numit diaspora „electorat paralel” cu preferințe și viziuni politice diferite de cele ale cetățenilor care au rămas acasă. Mai mulți conaționali din diferite state s-au arătat bulversați de declarațiile președintelui în exercițiu și i-au transmis că pe 15 noiembrie vor fi și mai mulți.

Irina Pociumban din Burgos, Spania a declarat pentru jurnal.md că „Diaspora nu-l vrea, oamenii cu studii au plecat că nu au putut să mai reziste în sărăcie și nedreptatea din țara noastră”

Eu nu înțeleg, chiar lumea asta e oarbă, ori le-au întunecat mințile s-au iau cumpărat cu grecică și tușoncă. Diaspora nu-l vrea, oamenii cu studii au plecat că nu au putut să mai reziste în sărăcie și nedreptatea din țara noastră. Pe unde nu te-ai duce, la școală grădiniță sau spital, nu se rezolvă până nu dai mită. Corupția e în capul mesei la orice pas, ceia ce nu văd aici în strainatate. Jos Dodon! La următoarele alegeri diaspora o să se mobilizeze și mai mult.

Natalia Cucos, Viena Austria: „Diaspora este Moldova”

Mie îmi este paralel și sunt absolut indiferentă față de orice declarație a acestuia. Diaspora este Moldova și împreună îi vom demonstra că nu ne dorim un conducător care ne divizează!

„Dodon nu este credibil decât în fața celor care se lasă manipulați”. De această părere este deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan care s-a arătat deranjat de acuzațiile lansate de Igor Dodon la adresa cetățenilor care s-au opus fraudării alegerilor prin segmentul transnistrean, dar și la adresa diasporei.

„Cei care nu votează pentru el îi sunt dușmani și străini, și va face tot posibilul ca vocea lor să fie înăbușită Este o afirmație pentru care trebuie să-l taxăm cu toții prin votul din turul al doilea. Să nu mai fim puși în situația de a-i asculta mesajele de incitare la ură, mesajele pline de aroganță și dispreț prin care tinde să dezbine societatea”, a mai menționat deputatul.

Surse: jurnal.md, agora.md, zdg.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și