FALS! Afirmațiile lui Igor Dodon vă pot aduce amenzi de până la 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și 75 pentru cele juridice (VIDEO)
Până în data de 15 iulie curent, organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție, indiferent de statut public sau privat, sunt INTERZISE.
Cetățenii Republicii Moldova care se vor lua după capul președintelui Igor Dodon riscă să primească din partea autorităților o amendă între 22.500 și 25.000 de mii de lei pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice”.
În cadrul ediției „Președintele răspunde” din 26 iunie, Igor Dodon a fost întrebat când se vor permite organizarea cumetriilor? Răspunsul lui Igor Dodon a fost scurt și cu glume, însă conștient sau inconștient, președintele a dezinformat.
„Cristina Tanasevici, până la 50 de persoane, eu înțeleg că nici acuma nu sunt niciun fel de interdicții. Mai mult de 50 de persoane, ce aveți mai mult de 50 de cumetri? Nu aveți 99 ca în cântecul acela? Dacă aveți 99 faceți în două runde, cu 45 și după asta cu încă 45. Asta în glumă. Dar dacă serios, pana la 50 de persoane înțeleg că viața merge înainte. Pana la 50 de persoane astfel de manifestări nu sunt interzise”, a declarat Igor Dodon.
Declarațiile președintelui au fost făcut la câteva zile distanță, mai exact, pe 19 iunie 2020, de la afimațiile ministrului Sănătății Viorica Dumbrăveanu că nu se permit organizarea oricăror tipuri de ceremonii, indiferent de numărul persoanelor care participă, ceea ce înseamnă nunți, cumetrii și zilele de naștere.
Tot vineri, 26 iunie a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe data de 15 iulie care prevede mai multe restricții:
- Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de trei persoane;
- Aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă;
- Aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri de sport și zone de agrement;
- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii şi Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (servicii de intervenţie timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu);
- Activităţile consultativ-diagnostice şi de tratament programate, cu excepția prevederilor punctului 24 al Hotărîrii CNESP nr. 11 din 15 mai 2020;
- Activitatea procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ general, profesional şi universitar (pentru instituțiile publice și private);
- Activitatea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor;
- Activitatea cluburilor de noapte;
- Organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție indiferent de statut public sau privat.
- Organizarea şi desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural–sportiv, cu excepția activităților prevăzute în punctul 26 al Hotărîrii CNESP nr. 11 din 15 mai 2020, punctul 3 al Hotărîrii CNESP nr. 13 din 29 mai 2020 și punctele 4, 6 ale Hotărîrii CNESP nr. 16 din 18 iunie 2020.
Sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie în cazul bolilor epidemice
Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (până la 25 de mii de lei) și cu amendă de la 1000 la 1500 de UC aplicată persoanei juridice (până la 75 de mii de lei). În Monitorul Oficial din 14 martie curent a fost publicată Legea nr. 52 din 12 martie 2020 pentru modificarea unor acte normative. Aceasta a fost aprobată în contextul consolidării măsurilor de profilaxie în cazul răspândirii infecției cu noul virus COVID 19. Ulterior prevederile legii vor fi aplicate în alte cazuri similare. Astfel, Codul contravențional a fost completat cu articolul – 761, fiind introduse sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Potrivit noilor prevederi, prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete, refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 450 la 500 UC aplicată persoanei fizice. În același timp, au fost introduse modificări și în Codul penal, potrivit cărora provocarea răspândirii bolii epidemice se sancționează cu o amendă în mărime de până la 1000 UC (50 de mii de lei) sau pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Totodată, a fost modificată Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice pentru a permite Guvernului să decidă suspendarea întrunirilor și a evenimentelor la nivel național și al unităților administrativ-teritoriale, în baza propunerilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire pentru urgențele de sănătate publică.