FALS! Noul scenariu al propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să-și mobilizeze populația și să atace Transnistria împreună cu România. Vezi reacția Chișinăului

0 129

Un nou fals din partea propagandiștilor pro-Kremlin a fost răspândit pe Telegram: Republica Moldova se pregătește să declare mobilizarea generală în rândul cetățenilor săi. 

Scenariul a fost publicat de contul de Telegram WarGonzo, un cont care urmărește evoluțiile militare din Ucraina și care are peste 1,2 milioane de urmăritori. Unul dintre cei care lucrează la proiectul WarGonzo este jurnalistul rus Semen Pegov, un propagandist cu conexiuni cu serviciile speciale rusești și care în trecut a fost acuzat de relatări false sau înscenări, potrivit hotnews.ro.

Scenariul publicat acum, vizualizat deja de aproape 800.000 de urmăritori ai canalului, spune că Republica Moldova ar declanșa o mobilizare generală și, împreună cu trupe române, ar deschide un nou front pentru Rusia, de presupus în regiunea Transnistriei unde Federația Rusă are trupe staționate.

  • „Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova!
  • Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.
  • Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în mesajul WarGonzo.

Reacția rapidă a Ministerului Apărării de la Chișinău

Pe pagina oficială a Ministerului Apărării a fost publicat la scurt timp un comunicat care atenționează că aceste informații sunt false:

ATENȚIE! FALS!

”Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara — este falsă.

Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război:

– mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război

– Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.

În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării.

Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale”, se arată în comunicatul instituției.

Nu este prima dată când Republica Moldova apare menționată în mesajele propagandiștilor ruși.

În luna August, Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, încercă să agite spiritele în Republica Moldova, vorbind despre „înăbușirea unor proteste antiguvernamentale” ale găgăuzilor.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie cu scopul de a limita propagarea dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova, interzicând la doar două zile după începerea „operațiunii militare speciale” site-urile Sputnik și Gagauznews.

Agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a tensionat și mai mult relațiile dintre Chișinău și Moscova în contextul în care guvernul pro-european condus de Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie.

Tot în luna martie Republica Moldova s-a cuplat cu succes la rețeaua electrică europeană, după ce s-au debranșat de cea rusească.

În aprilie și mai au avut loc mai multe provocări în regiunea separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Molodva despre care președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu exclusiv acordat HotNews.ro că ar lucra pentru interese străine.

(…)

Ce legătură are Transnistria cu conflictul ruso-ucrainean?

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de „menținere a păcii”. Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest.

Rusia a efectuat exerciții militare în regiune chiar în luna februarie, înainte de invazia Ucrainei, și a declarat că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni.

În cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să implice Transnistria în război într-o anumită măsură, aceasta are puține pârghii pentru a refuza, deoarece rămâne dependentă din punct de vedere economic de Rusia, inclusiv pentru gazul gratuit.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata