Falsurile promovate de Igor Dodon privind preţul gazului: „De vină este Maia Sandu”

0 439

Deși prețul gazului este în permanentă creștere pe piața europeană, iar acest lucru este un proces dictat de marele companii internaționale, liderul PSRM, deputatul Igor Dodon, încearcă să dea vina pe actuala guvernare, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, că nu ar întreprinde nimic pentru a negocia cu responsabili din Federația Rusă, pentru a nu majora prețul gazului furnizat țării noastre.

Chiar dacă singur scrie și spune că prețul gazului la bursele internaționale a atins pentru prima dată cotații maxime, care nu au fost înregistrate până în prezent, Dodon totuși afirmă că guvernarea ar trebui să-și asume responsabilitatea și să găsească o soluție de a duce tratative cu Federația Rusă, astfel încât prețul să nu fie schimbat pentru Republica Moldova, pentru perioada următoare a contractului, care expiră toamna aceasta.

De asemenea, Igor Dodon spre comparație afirmă că „el când era președinte al țării a reușit să se înțeleagă cu Federația Rusă pentru a nu schimba prețul gazului furnizat țării noastre”, iar „actuala șefă a statului, Maia Sandu, nu dorește să-și asume această responsabilitate, pentru că nu poate găsi soluții în această situație”.

 

Deși prețul gazului este în permanență creștere pe piața europeană, iar acest lucru este un proces dictat de marele companii internaționale, liderul PSRM, deputatul Igor Dodon, încearcă să dea vina pe actuala guvernare, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, că nu ar întreprinde nimic pentru a negocia cu responsabili din Federația Rusă, pentru a nu majora prețul gazului furnizat țării noastre.

De asemenea, Igor Dodon spre comparație afirmă că „el când era președinte al țării a reușit să se înțeleagă cu Federația Rusă pentru a nu schimba prețul gazului furnizat țării noastre”, iar „actuala șefă a statului, Maia Sandu, nu dorește să-și asume această responsabilitate, pentru că nu poate găsi soluții în această situație”.
Precizăm că, prețul gazului în Europa în timpul tranzacționării de astăzi, 15 septembrie a depășit 840 de dolari americani pentru 1 000 de metri cub. Acest lucru este demonstrat de datele schimbului ICE.

Astfel, costul contractelor „futures” din octombrie pe hub-ul TTF din Olanda în timpul tranzacționării de miercuri a ajuns la 842,5 dolari la 1 000 de metri cub sau 68,995 € pe MWh (în baza cursului actual de schimb EUR/USD, prețurile ICE sunt prezentate în euro pe MWh), scrie Tass.ru.

Experții au declarat pentru  sursa citată că, prețul gazului în Europa ar putea ajunge chiar și la 1 000 de dolari la 1.000 de metri cub în anumite condiții. Costul combustibilului va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2.

„Prețurile actuale ridicate ale gazului în Europa sunt anormale și volatile, dar sunt încă posibile noi înregistrări de majorare a prețului gazului. Prețul gazului poate ajunge chiar la 1000 de dolari la mie de metri cub, dar totul va depinde de situația de pe piața gazelor din Asia, de vremea din Europa și de momentul lansării Nord Stream 2. Unul dintre factorii fundamentali pentru prețuri atât de ridicate este creșterea costului gazului în Asia, unde prețul depășește valorile europene. Furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), observând prețuri mai mari pentru gazele lor din Asia, cresc proviziile către această regiune, creând astfel o penurie de aprovizionare pe piața europeană a gazelor”, a declarat Igor Iușkov, analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică.

Mai multe detalii despre ce mai influențează creșterea rapidă a prețului la gaze și cum ar putea fi stabilizat găsiți aici.

 

sursa: realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata