Fără iluminat stradal după ora 23:00, temperaturi reduse la agentul termic. Ce măsuri propune Guvernul, în cazul limitării livrărilor de gaze naturale
Iluminatul stradal ar urma să fie sistat după ora 23:00 iar temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică va scădea cu 10%, în timp ce instituțiile de învățământ ar putea reveni la regimul de studii online. Sunt câteva din măsurile pregătite de Guvern în cazul în care țara noastră se va confrunta cu o nouă criză pe piața gazelor naturale, potrivit unui document înaintat spre consultări publice, scrie agora.md.
Potrivit proiectului hotărârii de Guvern elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, scenariile și măsurile au fost elaborate pornind de la criza energetică din octombrie 2021, când a fost înregistrat un deficit de circa 35% din necesarul de gaze naturale. Astfel, pentru a asigura evitarea unei asemenea situații și a reduce consumul, Guvernul a pregătit mai multe măsuri pentru cazurile în care țara ar urma să rămână fără 35%, 50% sau 100% din necesarul de gaze naturale.
În majoritatea cazurilor, măsurile vizează în primul rând monitorizarea și asigurarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice în cadrul clădirilor publice și comerciale, în acest sens urmând a fi desemnată o persoană responsabilă pentru fiecare clădire. Totodată, autoritățile ar urma să asigure derularea mai multor campanii de informare a cetățenilor privind modalitățile de reducere a consumului.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a dat asigurări marți că ”iarna nu vom îngheța, însă va trebui să economisim”. Autoritățile nu exclud că putem rămâne fără gaz rusesc în proporție de 100%, dar susțin că au soluții.
Ministrul Infrastructurii a punctat că sunt șapte pași pe care urmează să îi întreprindă Guvernul. Printre acestea se numără identificarea resurselor alternative de energie, achiziția de cărbune, păcură și lemne.
„Vom fi sinceri și corecți în continuare. Guvernul a elaborat un set de măsuri care să asigure ca cetățenii noștri să treacă bine și mai ușor de sezonul rece. Vom publica pentru consultări hotărârea de Guvern”, a declarat Spînu.
A fost demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Spînu spune că totalul necesar de păcură este de 216 mii de tone, care pot înlocui aproximativ 312 mln m3 de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Deja a fost semnat contractul de achiziție pentru primele volume de păcură pentru rezerva de stat. Va fi facilitat importul a cel puțin 100.000 tone de cărbune și va fi suplinită rezerva de stat de cărbune.
Vicepremierul a enumerat și alte măsuri întreprinse de guvern, amintind de acordul de împrumut cu BERD în valoare de 300 mil. de euro, fonduri destinate pentru situații critice, precum și implementarea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.
Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova a primit 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru atenuarea impactului socio-economic cauzat de creșterea prețurilor la gazele naturale și pentru susținerea eforturilor în asigurarea securității energetice a țării.
Proiectul prevede instituirea Comisie guvernamentale care să implementeze măsuri de atenuare a crizei energetice. Specialiștii vor analiza potențiale riscuri, în cazul a trei scenarii de limitare a gazelor naturale de către Gazprom.