Femeile candidate – arma secretă a lui Dodon în alegerile prezidențiale din noiembrie

1 384

Până la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a mai rămas puțin timp. Mai mulți politicieni și-au anunțat deja grăbit candidaturile. Nu și actualul președinte Igor Dodon care încearcă să țină suspansul și a declarat că va anunța o decizie după 1 septembrie, deși este absolut clar că nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la ”tron” și a început demult jocul pentru a se menține la putere. Este evident și faptul că principalul contracandidat al lui Igor Dodon este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Este prima femeie care ar putea deveni președintele Republicii Moldova. Anume de asta, la strategiile de a o scoate din joc se lucrează demult.

Discuțiile cu partenerii de coaliție, Partidul Democrat, au început de vreo câteva luni. S-a discutat aprins despre candidatura pe care o va propune PDM pentru alegerile prezidențiale. Unul dintre scenariile secrete la care s-a ajuns este că din partea democraților în joc va intra Monica Babuc. Liderul PDM, Pavel Filip, nu vrea să participe la alegeri de frică că va lua un scor prea mic și vor apărea și mai multe probleme în partid. Ratingul lui ca politician a căzut de când a făcut coaliție cu PSRM, fapt demonstrat de sondaje, dar și de plecările masive din partid din ultima perioadă. Mulți dintre cei plecați au declarat că sunt gata să revină doar dacă la șefia partidului nu va mai fi Filip. Mai mult, Pavel Filip nu poate scăpa de pata pusă pe el încă din guvernarea precedentă, fiind prim-ministru sub conducerea lui Vladimir Plahotniuc. În acest caz nu credem că este nevoie de mai multe explicații.

De ce Monica Babuc? Pentru că politica în Moldova este un joc murdar, iar miza acestor alegeri este foarte mare. Babuc îi poate crea mai multe dificultăți Maiei Sandu. Rolul candidatului PDM va fi să o atace și să diminueze din importanța Maiei Sandu în calitate de candidat – femeie. Monica Babuc este un politician cu narațiuni publice pro-europene și pro-românești. Respectiv, obiectivul ei va fi să fure cât mai multe voturi din electoratul pro-european.

Înțelegerea secretă cu PDM nu este însă singura. La un acord similar s-a ajuns prin interpuși și cu Partidul Șor. Cine va fi candidatul?

”În urma alegerilor primare în cadrul partidului, au fost desemnați trei astfel de candidați, dar decizia finală urmează să fie luată de Consiliul politic național al formațiunii care se va desfășura în următoarele zile”, se arată într-un comunicat difuzat de Partidul Șor.

Pare a fi un nou suspans, însă nu este. De mai multe săptămâni, în interiorul partidului se știe că, candidatul Partidului Șor va fi… o femeie, după aceeași schema aplicată în cazul Partidului Democrat. Este vorba despre Violeta Ivanov. Cea care de câteva luni a tot făcut naveta la Președinție fără un motiv clar sau cunoscut. Întrebată de presă de ce merge atât de des să se vadă cu Igor Dodon, Ivanov s-a eschivat de la răspuns. Acum se pare că lucrurile se limpezesc. În ultima perioadă, Violeta Ivanov participă foarte activ la acțiunile sociale sub umbrela partidului și anume inaugurarea terenurilor pentru copii, a magazinelor cu produse ieftine ”Merișor”, etc. În tot acest joc politic, rolul Violetei Ivanov va fi de a fura voturi de la electoratul alolingv, cu valori europene. Adică, candidatul Partidului Șor este o altă armă îndreptată împotriva Maiei Sandu. În ultima perioadă au apărut mai multe informații despre anumite înțelegeri secrete între Dodon și Șor, în special legate de Aeroportul Internațional Chișinău.

Cele două femei candidate Monica Babuc și Violeta Ivanov au un rol clar stabilit. Vor bate în Maia Sandu și nu pe teme ce țin de competența profesională sau integritate. Armele vor fi îndreptate spre punctele sensibile ale Maiei Sandu și cu tentă emoțională pentru electorat: lipsa familiei, a copiilor, etc. Nu este pentru prima data când loviturile se dau în aceste puncte ce țin de viața privată. De-a lungul anilor, Maia Sandu a mai fost atacată astfel. Respectiv, armele vor fi încărcate din nou, cu noi interfețe.

Scopul este clar: Maia Sandu nu trebuie să ajungă în turul doi. De ce? Deoarece popularitatea actualului șef al statului, Igor Dodon, este în constantă scădere. Sondajele închise arată clar această tendință. Totodată, scenariile și calculele sociale arată că asta nu înseamnă neapărat că oamenii vor vota masiv pentru Maia Sandu. Mai degrabă, oamenii vor vota activ ÎMPOTRIVA lui Igor Dodon. Respectiv, acest lucru nu-i convine deloc lui Dodon.

Problema actualului președinte este însă că oricum ar da, nu are șanse să-și mențină puterea, deoarece un alt scenariu îi duce în turul doi pe Igor Dodon și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. În acest caz, Dodon ar putea câștiga cu o diferență care să nu poată duce la contestarea rezultatelor. Acest scenariu nu le convine însă cetățenilor acestei țări. Pentru că un eventual câștig nesemnificativ a lui Igor Dodon față de Maia Sandu în turul doi, va provoca inevitabil o revoltă socială. Protestele masive s-ar putea transforma într-un nou 7 aprilie sau Maidan, iar experiența recentă din Belarus nu-l ajută deloc pe Igor Dodon.

Mai mult, Dodon cunoaște foarte bine: capacitățile instituțiilor de forță nu sunt nici pe departe la nivelul celor din 2009 sau chiar din perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. Toate simulările și estimările arată că Ministerul Afacerilor Interne nu este în stare să controleze sau să asigure securitatea în situația unui protest mai mare de șapte mii de oameni.

Acum, rămân doar întrebările aproape retorice: Domnule președinte, Igor Dodon, ești gata pentru asta? Ești pregătit să-ți asumi ceea ce va urma?

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Până la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a mai rămas puțin timp. Mai mulți politicieni și-au anunțat deja grăbit candidaturile. Nu și actualul președinte Igor Dodon care încearcă să țină suspansul și a declarat că va anunța o decizie după 1 septembrie, deși este absolut clar că nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la ”tron” și a început demult jocul pentru a se menține la putere. Este evident și faptul că principalul contracandidat al lui Igor Dodon este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Este prima femeie care ar putea deveni președintele Republicii Moldova. Anume de asta, la strategiile de a o scoate din joc se lucrează demult, scrie Disinfo.md.  […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata