Filiera rusească – cine o susține în România?

0 161

Autor: Sabina Fati (DW) – jurnalist Deutsche Welle

Statul român le-a dat firmelor rusești contracte care au depășit un miliard de euro, doar de când a început războiul din Ucraina. Premierul și președintele știu, dar nu spun nimic.

În paralel, atracția unor politicieni spre Rusia pare să crească, nu doar în zona partidelor radicale. În celebrul interviu făcut de Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost punctată și una dintre temele folosite intens de AUR și de Diana Șoșoacă. „După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României” a spus liderul de la Kremlin. Numărul 2 din AUR, Claudiu Târziu a folosit același discurs la Iași cu ocazia aniversării Unirii Principatelor, repetând că românii „nu vor fi cu adevărat suverani decât după ce vom restabili statul român în granițele lui naturale”. În enumerarea politicianului radical apar Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia. În Ungaria, Viktor Orban se folosește de cei care sunt mai extremiști decât el pentru a lansa subiectul: revendicarea teritoriilor care s-au aflat în administrarea Budapestei înainte de al Doilea Război Mondial sau chiar de Primul Război Mondial. Această metodă propagandistică folosită de Moscova pentru explicarea invadării Ucrainei este reluată periodic inclusiv în Parlamentul de la București, fără să aibă vreo susținere. Adevărata dezbatere nu se produce la suprafață, ci în măruntaiele rețelelor sociale, în grupurile tot mai extinse ale conspiraționiștilor, pe site-urile finanțate de AUR, care cresc, fără să fie combătute, fără să existe o contrapondere de aceeași dimensiune, în care istoria să fie explicată în paralel cu regulile pe care se bazează relațiile internaționale.

Poate că premierul nu e destul de educat să facă declarații despre teme atât de sensibile, dar poate că are și alte motive să asume astfel de poziții în contrast cu șefii de guvern occidentali. În orice caz, dincolo de retorică, puterea de la București îi ajută pe afaceriștii ruși conectați direct la Kremlin să prospere fără probleme, după cum arată o investigație complexă făcută de context.ro.

Mai multe instituții ale statului continuă să cumpere de sute de milioane de euro combustibil de la Lukoil, parte a unui influent grup energetic rusesc, care deține în România rafinăria Petrotel și peste 300 de stații de alimentare. Americanii au pus pe lista neagră compania internațională, dar Bucureștiul nu pare deloc deranjat de faptul că în Rusia Lukoil livrează kerosen pentru avioanele militare. Premierul știe cum se împart banii de la buget și câți bani ajung în portofelul unor oligarhi ruși care primesc comenzi publice, dar nu spune și nu face nimic. Newsweek a scris încă din octombrie anul trecut că Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin continuă să dețină 24% din compania austriacă Strabag care face drumuri și autostrăzi în România. Strabag SRL figurează în platforma de achiziții publice din România cu contracte de peste un miliard de euro.

Citește continuarea AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata