Financial Times: Securitatea Europei va depinde de succesul reconstrucției Ucrainei după război

0 40

Impactul economic deplin al invaziei ruse a Ucrainei este greu de calculat. Dar este deja clar că țara va avea nevoie de mult ajutor financiar atunci când luptele se vor termina.

„În acest moment, principalii donatori ar trebui să facă planuri și proceduri pentru a asigura acest lucru. Costul geopolitic potențial al eșecului este foarte mare. Liderii G7 admit că Ucraina va avea nevoie de o inițiativă similară Planului Marshall. Dar reconstrucția Ucrainei va fi mai dificilă decât proiectul finanțat de SUA de a reconstrui Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, scrie economistul șef al companiei americane de consultanță Kroll Megan Green în Financial Times.

Ea explică că Planul Marshall a avut un donator și 16 beneficiari. Dar în cazul Ucrainei postbelice, totul va fi exact invers: un beneficiar și cel puțin 16 donatori, inclusiv țări individuale, institute de dezvoltare, organizații internaționale, companii private și, eventual, bunuri și despăgubiri rusești.

„Acest lucru implică multe probleme de coordonare. Și până acum, nu a existat niciun progres în încercarea de a le rezolva. Poate părea prematur să discutăm despre reconstrucția Ucrainei în timp ce războiul continuă, iar riscul de înghețare a conflictului ani de zile rămâne ridicat. Dar acum este momentul să creăm infrastructura pentru o reconstrucție cuprinzătoare, astfel încât lucrările să înceapă de îndată ce armele tac”, scrie autorul, amintind că Ucraina a încercat deja să demareze acest proces.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata