Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, numit director general al primei reţele sociale ruse

0 370

Grupul tehnologic rus VK, proprietarul primei reţele de socializare din Rusia, ”VKontakte”, a anunţat luni că director general al grupului a fost numit Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Acest anunţ intervine la mai puţin de două săptămâni după ce gigantul rus din sectorul gazelor, Gazprom, a achiziţionat grupul printr-o filială, o tranzacţie ce demonstrează controlul tot mai mare al autorităţilor ruse asupra reţelelor sociale şi internetului.

Tatăl noului director general al VK este Serghei Kirienko, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale, un post-cheie la Kremlin. El a fost premier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin până când criza financiară istorică din 1998 a provocat prăbuşirea guvernului său.

„Consiliul de administraţie al VK este fericit să-l primească pe Vladimir Kirienko în echipă”, a anunţat grupul într-un comunicat, subliniind „vasta expertiză” a noului său director de 38 de ani, care a ocupat înainte de aceasta postul de prim-vicepreşedinte al Rostelecom, gigantul de stat în domeniul telecomunicaţiilor.

Grupul VK deţine reţelele de socializare VKontakte, supranumită „Facebook-ul rus”, şi Odnoklassniki, mesageria Mail.ru, precum şi jocuri video, servicii de transport, de plată şi de livrare.

Creatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să cedeze grupul său unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, Durov evită ţara sa de origine şi a fondat populara mesagerie criptată Telegram.

Citește articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata