Fizician rus, arestat în ţara lui sub acuzaţia de trădare, denunţă urmărirea unor eminenţi oameni de ştiinţă pentru presupus spionaj în favoarea puterilor străine

0 12

Un fizician rus, arestat în ţara lui sub acuzaţia de trădare, a denunţat ceea ce a a numit urmărirea unor eminenţi oameni de ştiinţă pentru presupus spionaj în favoarea puterilor străine. Aceste scandaluri afectează cooperarea internaţională, decapitează institutele de cercetări şi provoacă un exod al tinerilor cercetători şi specialişti, care fug ca să nu ajungă în închisoare – acuză, într-o scrisoare deschisă, citată de agenţiile internaţionale de presă, Valeri Golubkin, 69 de ani, arestat în aprilie.

El era profesor de aerohidrodinamică de mare viteză la Institutul de fizică şi tehnologie din Moscova (MFTI), unul dintre cele mai bine cotate din Rusia, şi lucra şi pentru Institutul TsAGI, specializat în astfel de tehnologii. Avocaţii săi susţin că n-a participat decât la proiecte clasice de cooperare internaţională şi n-a comis niciun act de trădare. Ei adaugă că tot mai mulţi cercetători refuză să lucreze cu colegi străini.

În decembrie, un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat, sub acuzaţia că a transmis informaţii clasificate serviciilor de spionaj ale unei ţări europene. Golubkin şi Gubanov lucrau la proiectul internaţional al unui avion de pasageri de mare viteză.

Observatorii notează că procesele pentru spionaj şi înaltă trădare, întrodeauna ţinute cu uşile închise şi ale căror detalii rămân secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, iar autorităţile anunţă periodic că au dejucat comploturi sau operaţiuni ostile ale occidentalilor. Chiar luna trecută, un cercetător din fruntea unui institut specializat în tehnologii hipersonice a fost arestat fiindcă ar fi livrat unui cetăţean străin informaţii secrete.

Un alt scandal răsunător de spionaj îl are în prim-plan pe fostul jurnalist Ivan Safronov, specializat probleme de apărare. Acesta neagă toate acuzaţiile şi denunţă practicile abuzive ale serviciilor de securitate şi justiţia rusă care le tolerează. Orice persoană în contact cu un străin poate fi acuzată de trădare în Rusia – conchide Safronov.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata