Forțele de opoziție din Polonia semnează un acord de coaliție pentru a forma un nou guvern

0 74

În Polonia, cele trei forțe de opoziție care au câștigat împreună mai mult de jumătate din voturi la alegerile din octombrie au semnat un acord de coaliție, deschizându-le calea pentru a forma un nou guvern de coaliție, relatează publicația poloneză RMF24.

Noua coaliție parlamentară a inclus blocurile politice „Platforma Civică”, „Calea a Treia” și partidul „Levița”.

„Am ajuns la un numitor comun asupra problemelor pe care dorim să le rezolvăm și să le implementăm. Acestea privesc atât antreprenori, cât și angajați. Se referă la educație, sănătate, zonele rurale, agricultura, orașele mari, drepturile femeii, averea familiei. Ele se referă la toate obiectivele ambițioase cu care se confruntă Polonia astăzi. Și vorbim în numele dvs., nu pe cont propriu. Ne asumăm întreaga responsabilitate pentru soarta Poloniei, a Patriei noastre și a fiecăruia dintre voi”, a spus președintele partidului PSL (parte a blocului Calea a Treia) Vladislav Kosinyak-Kamysh.

Întrebat de jurnaliști despre numele viitorului guvern, Donald Tusk a promis că lista viitorilor miniștri va fi prezentată la o ședință a Sejm-ului.

„Cei care trebuie să decidă acest lucru în timpul unui vot de încredere, iar președintele, după părerea mea, nu ar trebui să citească în ziare sau să se uite la diverse scurgeri de informații la televizor”, a spus el.

Potrivit textului acordului de coaliție, Donald Tusk ar trebui să preia funcția de prim-ministru. Președintele PSL, Władysław Kosiniak-Kamysh, este candidat pentru postul de prim-viceprim-ministru. Liderul partidului Polonia 2050 (ca parte a blocului Calea a Treia) Szymon Gołownia ar trebui să devină președintele Sejmului.

Alegerile parlamentare au avut loc în Polonia la mijlocul lunii octombrie, un scrutin în care partidul de guvernământ Lege și Justiție a ocupat primul loc, cu puțin peste 35% din voturi. Cu toate acestea, pentru formarea unui guvern această cifră este insuficientă.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata