Forum economic sau politic? La Sankt Petersburg, Vlah va asculta „lecția” Mariei Zaharova despre fake news

0 1.920

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, care și-a anunțat participarea la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, se pare că nu va participa la evenimentele economice ale întrunirii, ci la cele politice. Cel puțin asta reiese din programul evenimentului, care a fost făcut public. 

Forumul Economic din capitala culturală a Rusiei, care de desfășoară începând cu anul 1997, va fi în acest an mai mult politic decât economic. Evenimentul se va desfășura în condiții de izolare internațională a Rusiei, din cauza invaziei Ucrainei. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor veni peste 500 de speakeri.

Cu toate acestea, din oficialii de rang înalt, și-au anunțat participarea doar președintele Kazahstanului, ministrul Sănătății din India și reprezentantul talibanilor din Afganistan. Asta cu toate că, anul trecut, la eveniment au participat 43 de miniștri din diferite țări, inclusiv cancelarul Austriei.

Presa rusă a menționat că la eveniment va participa și o delegație din Moldova, referindu-se la bașcanul Găgăuziei și însoțitorii săi.

Despre faptul că în acest an forumul de la Sant Petersburg va fi un eveniment mai mult politic reiese și din program. În afară de temele economice, vor fi dezbătute „noile provocări pentru Rusia”, subiecte ce țin de diplomație, ecologie, implicarea femeilor în funcții de conducere și „educarea patrioților”. Majoritatea subiectelor economice sunt dedicate înlocuirii importurilor, care au fost perturbate de sancțiunile impuse de Occident, după declanșarea războiului în Ucraina.

Potrivit informației publicate pe site-ul forumului, Irina Vlah nu va participa la evenimentele economice. Numele său figurează în dreptul evenimentului consacrat subiectului „Fake News în epoca globalizării”. Unul dintre speakeri este purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Despre subiect se vor expune și prankerii Vovan și Lexus.

Nu am reușit să aflăm dacă Irina Vlah a planificat întâlniri bilaterale în cadrul forumului. Pe site-ul executivului UTA Găgăuzia nu a fost menționată informația în acest sens, iar consilierul de presă Andrei Vedutenko nu a răspuns la apelurile NM.

Nu este pentru prima oară când Irina Vlah participă la Forumul de la Sankt Petersburg. Anul trecut, ea a avut întrevederi cu conducătorii mai multor regiuni din Rusia și cu vicepremierul Tatarstanului. De asemenea, a semnat un acord de colaborare cu liderul regiunii Astrahan.

Acum câteva zile, Irina Vlah a efectuat o vizită oficială în Italia. Aceasta a menționat că Găgăuzia are nevoie de sprijin din partea partenerilor externi, întrucât Autonomia Găgăuză ar fi suferit pierderi în mărime de 660 mln lei, adică 2/3 din bugetul regiunii, din cauza secetei din 2019-2020.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata