Fost deputat rus, inclus în „delegația” lui Igor Dodon care va pleca în Grecia

0 198

Deputatul Iurie Reniță a făcut publică lista delegației care îl va însoți pe președintele Igor Dodon în vizita sa în Grecia. Dodon va zbura de la București. Pe lângă rude, prieteni și colegi pe listă ar regăsi și fostul deputat al Federației Ruse, Oleg Pakholkov.

„Preacucernicul pravoslavnic de la Sadova și-a mai selectat o “delegație oficială” de toată frumusețea, evident cheltuielile fiind din banii noștri, a contribuabililor onești. Pentru a vă satisface curiozitatea firească, rog să vedeți mai jos lista integrală a “delegației oficiale”:

1. Igor DODON;
2. Alexandru DODON;
3. Sergiu CATANĂ;
4. Oleg TETEREA;
5. Petru MERINEANU;
6. Vlad BĂTRÂNCEA;
7. Dan DODON;
8. Valerii KAPSAMUN;
9. Serghei GAICIUC;
10. Oleg PAKHOLKOV (cetățean rus);
11. Lilian FILIPOV și Sergiu JUNCU (paza)”, a scris Reniță pe facebook.

Reniță mai scrie că cireașa de pe tort a „vizitei” pe muntele Athos este prezența în componența „delegației” a celui mai „inocent” deputat socialist, a conservei rusești Vladik Bătrâncea.

”În sfârșit s-a făcut dreptate – tânărul kominternist va vizita și el muntele Athos! După ce va prezenta Cursul scurt de istorie al Kominternului și al PCUS în fața desantului psrm-ist, dar și a unor preoți cu epoleți de acolo, secretarul general al PSRM va trebui să parcurgă ritualul religios de botez și să bată mai multe mătănii, precum au făcut-o anterior și ortacii săi de partid. Și cum Rusia este „partenerul nostru strategic principal” nu putea să lipsească din „delegația oficială” nici faimosul oaspete și petrecăreț la un „pahar de vorbe” de la Condrița, tovarășul Oleg Pakholkov”, scrie Reniță. 

Cine este Oleg PAKHOLKOV

Oleg Paholkov este un deputat rus care a ajuns în Duma de Stat în anul 2011 din partea partidului „Spravedlivaia Rosia” (Rusia dreaptă – n.r.), care a participat, în ultimii ani, la mai multe evenimente publice ale socialiștilor și s-a pronunțaț pentru federalizarea R. Moldova. În martie 2015, acesta l-a însoțit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care venise într-o vizită la Chișinău.

În luna august 2016, Paholkov declara pentru lenta.ru că Rusia pledează pentru „unirea Găgăuziei, Transnistriei și Moldovei într-o singură federație”.

„Transnistria nu o dată a votat pentru alipirea la Rusia, iar Moscova este interesată în menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova în condiția creării federației. Este de fapt o renaștere a„planului Kozak”, care la timpul său nu i-a reușit președintelui moldovean, Vladimir Voronin, și pe care Rusia l-a sprijinit întotdeauna”, a spus atunci Paholkov.

Acesta își exprima speranța că la alegerile prezidențiale din R. Moldova din toamna anului 2016 va câștiga Dodon – „unul dintre punctele programului său este unirea Găgăuziei și Transnistriei într-o federație cu Republica Moldova”.

Tot în 2016 Paholkov a particitat la marșul socialiștilor cu prilejul aniversării a 72 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Atunci, acesta a declarat că poporul moldovenesc sărbătorește pe data de 23 august nu doar eliberarea de sub ocupația fascistă, dar și de români, în primul rând. „Anume românii au fost contropitori, anume ei au permis nemților să răpească 50 de mii de moldoveni în robie în Germania, anume ei au permis să fie omorâți 200 de mii de moldoveni în perioada ocupației și oamenii aceștia ne spun că sunt frați? Dacă noi vom uita aceasta, istoria se va repeta”, spunea deputatul rus la postul de televiziune A-tv.md.

Tot Pohalkov s-a făcut remarcat prin declarația, făcută la același post tv, potrivit căreia „persoana care gândește în interesele Moldovei, cât de straniu ar părea, gândește în interesul Rusiei”. Acesta se referea la Igor Dodon despre care spunea că „are șansa să se alăture marilor domnitori, precum Dmitrie Cantemir sau Ștefan cel Mare, să devină cel care va unifica țara”.

Același deputat distrat de Dodon se află pe lista neagră a Ucrainei, după anexarea, în 2014, a Crimeei de către Rusia. Acesta a mers ulterior de mai multe ori în regiunile separatiste din vestul Ucrainei pentru a-i susține pe rebeli.

Anterior, moldnova.eu scria că, înainte de alegerile parlamentare din 2011, Ministerul de Afaceri Interne rus a anunțat că Paholkov ar fi avut o pedeapsă neispășită din anii 90. Acesta, la rândul său, a spus că a fost condamnat pe nedrept pentru că a scris un articol critic despre primar. În aceeași campanie, deputata de Voronej, Galina Kudreavțeva, a scris un articol în care menționa că Paholkov ar avea legături cu o organizație criminală „Tridțatnik” («Тридцатник» ) și că ar fi fost implicat în organizarea omorurilor, extorcarea banilor,  infracțiuni de raket, șantaj, escrocherie și viol.

În aceeași perioadă, un reprezentant al lui Oleg Pakholkov, pe atunci candidat la postul de deputat, s-a adresat oamenilor legii din Federația Rusă și a fost confiscat tirajul ziarului «Народное доверие», în care se conținea articolul în care era vizat Pakholkov. O parte din tiraj a fost returnat abia după ce s-au finalizat alegerile parlamentare din Rusia și după ce Pakholkov ajunsese deja deputat.

În 2013, Pakholkov s-a adresat la procuratură cu o plângere pe numele lui Serghei Navalinîi, cunoscut opozant politic rus, pe motiv că ultimul a publicat pe Twitter un link care ducea către informație publicată în 2011, cu același gen de acuzați precum cele tirajate în ziarul «Народное доверие».

Prietenia Oleg Pakholkov și Igor Dodon

Politicianul rus, Oleg Pakholkov și Igor Dodon pare să fie legați de o prietenie mai veche. Acesta a fost văzut de mai multe ori la diverse marșuri organizate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Ceea ce a bulversat cel mai mult opinia publică din Republica Moldova a fost totuși imaginile video publicate chiar de fostul deputat rus pe rețele de socializare în care a relatat cum a fost primit boierește de Igor Dodon în timpul unei vizite neoficiale în Moldova.

Atunci aceștia s-au plimbat cu ATV-urile prin codrii Moldoveii și au ascultat imnul Rusiei cântat de un cor bisericesc chiar în beciurile reședinței de stat a Republicii Moldova de la Condrița.

Sursa video: Jurnal TV

https://www.facebook.com/370480327077681/videos/193074541948016

 

Surse:

1. https://paranteze.md/news/cine-este-fostul-deputat-rus-inclus-in-delegatia%22-lui-igor-dodon-cu-care-merge-in-grecia

2. https://www.ziarulnational.md/cine-este-deputatul-rus-care-a-chefuit-in-beciul-de-la-condrita-declaratii-scandaloase-si-legaturi-cu-mafia/

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata