Fost general al Serviciului de Securitate al Ucrainei, condamnat la 12 ani de închisoare. Atacul terorist planificat la ordinele Rusiei

0 223

Fostul general-maior al Serviciului de Securitate al Ucrainei Valeri Șaitanov a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trădare. El a mai fost găsit vinovat și de tentativă de acte teroriste și deținere de muniție, relatează Ukrainaska Pravda.

Potrivit anchetatorilor, Șaitanov, fostul prim-adjunct al șefului Centrului de Operațiuni Speciale Alpha al SSU, a lucrat pentru serviciile speciale ruse și le-a furnizat secrete de stat.

Instanța a decis și confiscarea averii acestuia.

Date din anchetă

Fostul general a colaborat cu rușii sub pseudonimul Bobyl (un singuratic – n.red.). El a intrat în contact cu un agent pe nume Igor „Elbrus” Egorov, colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, Egorov a fost implicat în ocuparea și organizarea activității teroriste în Donbas în vara anului 2014.

Acționând la instrucțiunile serviciilor secrete ruse, Șaitanov a recrutat foști militari ai SSU pentru a comite un atac terorist. Obiectivul său era asasinarea unui maior din Forțele Armate ale Republicii Cecene Icikeria, care conduce Batalionul Internațional de Menținere a Păcii Djohar Dudaev din februarie 2015, în timpul războiului din estul Ucrainei.

Oamenii legii au avertizat atunci că asasinarea este planificată de serviciile secrete ruse.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata