Fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, a explicat pentru Antena3.ro de ce rușii încearcă să facă „oferte” României prin împărțirea teritoriilor ucrainene. „Cea ce azi poate fi tentant și favorbabil pentru unii, mâine ți se poate întoarce și alții ar putea să aibă pretenții la teritoriul românesc”, spune Corlățean.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat joi, după ce Trump și Putin au discutat la telefon despre un acord de pace în Ucraina, că România ar avea interesul să revendice teritorii ale Ucrainei. Narîșkin spune că încep discuții despre teritoriile Ucrainei pe fondul „prăbușirii inevitabile” și susține că Polonia „se uită îndeaproape” la Liov, iar „partea din teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord continuă să prezinte interes pentru România”

„Este o tactică constantă de a tenta și pe alții, de a-i face să urce în aceeași barcă”, spune fostul ministru de Externe, Titus Corlățean.

„Noi știm istoria și știm că a fost nedreaptă cu noi și știm că Stalin a tăiat părți din teritoriul României, în baza pactului Ribbentrop-Molotov. Una-i una, alta-i alta. Ceea ce propune centrul de putere din Rusia e să schimbăm modul de gândire al societății internaționale. Cea ce azi poate fi tentant și favorbabil pentru unii, mâine ți se poate întoarce și alții ar putea să aibă pretenții la teritoriul românesc și poimâine să vrea să îl cucerească”, explică fostul ministru.

Acesta spune că în noua paradigmă a relațiilor internaționale, statul român are probleme la nivelul diplomației.

„Nu îmi dau seama dacă statul român e bine echipat la nivelul decidenților și la nivelul echipelor, echipe care nu mai sunt adecvate, au fost până la momentul alegerilor americane. Acum s-a schimbat paradigma, iar cei care lucrau bine cu administrația democrată nu mai sunt adecvați pentru administrația Trump”, explică Corlățean.

După declarațiile făcute de Narîșkin, contactați de Antena3.ro, oficiali din statul român au declarat că este „o capcană” și că răspunsul trebuie să fie categoric „nu!”.

„România își reafirmă poziția consecventă și sprijinul neclinit pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, a transmis și Ministerul Afacerilor Externe.

Share.
Exit mobile version