Fostul lider PPCD, Iurie Roșca, interzis în România pentru trei ani. Oare de ce?
Iurie Roșca, fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat are interdicție de intrare în România pentru trei ani. Anunțul a fost făcut chiar de el, pe facebook, după ce a fost întors de la frontiera cu România. Roșca se arată nedumerit de decizia autorităților române deși în ultimii ani s-a ocupat intens de propaganda pro-rusească în România, fie fizic în cadrul unor conferințe și lansări de cărți organizate peste Prut, fie prin intermediul Sputnik Moldova, post de radio și website de știri care atacă permanent România și Occidentul cu temele specifice propagandei rusești și anti-occidentale.
„Calitatea fluidizării transportului și a călătorilor spre România la vama Albița este floare la ureche pe lângă noutate pe care am primit-o acum câteva minute. Am interdicție de a intrare în România pentru trei ani,” a comunicat Roșca. Potrivit lui, interdicția a fost aplicată din septembrie 2020.
Purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră Iași, Minodora Racnea, a confirmat pentru Pro TV Chișinău că Iurie Roșca s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei Albița, pentru a intra în Romania.
„Cu ocazia verificărilor s-a constatat că cetățeanul din Republica Moldova nu îndeplinește condițiile legale de a intra în țară, in conformitate cu art. 6, alin. 1, lit. ”d” din REGULAMENTUL (UE) 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), motiv pentru care nu i s-a permis intrarea în România”, afirmă Racnea.
Articolul la care se face referință ține de persoanele care sunt obiectul unei alerte emise în Sistemul de Informații Schengen.
„Cetățeanului Republicii Moldova i s-a înmânat formularul prevăzut de lege cu privire la măsura dispusă și motivul acesteia, precum modalitatea legală de a o contesta”, a declarat Racnea.
Responsabilii de la poliția de frontieră din Iași au declarat pentru Pro TV Chișinău că nu știu din partea cărei instituții vine interdicția și că Roșca poate cere explicații la Ambasada României. Responsabilii de la Ambasada României de la Chișinău au spus că nu cunosc nimic despre această situație. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, pe care în 2005 Iurie Roșca l-a votat în funcția de președinte crede că astfel România se răzbună pentru faptul că unioniștii nu au intrat în actualul Parlament, deși Roșca spune că interdicția pe numele său a fost emisă încă anul trecut.
Deși actul datează cu 14 iulie, Roșca a dat de înțeles că este o eroare, iar documentul l-a primit în această dimineață. „Este o persoană care a fost dată în consemn în scopul refuzării intrării în sistemul național” – ar fi motivul interdicției.
”Păi uitați interdicția este impusă începînd cu luna septembrie 2020 pentru o perioadă detrei ani. Și totuși nu am încălcat niciodată nimic, nicio normă legală în România. Aha, e vorba de delict de opinie, gândire unică expusă de elita mondialistă de globaliștii sataniști nu tolerează în spațiul public din România prezența unor persoane atît de indezirabile precum Iurie Roșca”, a spus fostul lider PPCD.
Iurie Roșca s-a născut în anul 1961 la Telenești, Republica Moldova. A fost, vreme de mai mulți ani, președinte al Partidului Popular Creștin Democrat din Republica Moldova. A fost vicepreședinte al Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001 și 2005-2009), fost viceprim-ministru al Republicii Moldova (iunie – septembrie 2009).
La alegerile locale din 23 mai 1999 a candidat din partea PPCD pentru funcția de Primar General al Chișinăului, fiind devansat de Serafim Urechean (câștigătorul mandatului) și de candidatul blocului unit al stângii comuniste.
Presa a acuzat de mai multe ori că ”prin intermediul agentului Iurie Roșca, serviciile secrete rusești au reușit să căpușeze și apoi să conducă Frontul Popular din Republica Moldova, Roșca devenind cel de-al treilea președinte al acestei formațiuni. În perioada 2002-2004, Partidul Popular Creștin Democrat a protestat față de conducerea comunistă, când a fost organizat cunoscutul “orășel al libertății”. Totuși, în data de 4 aprilie 2005, cei 11 deputați a Partidului Popular Creștin Democrat, condus de Iurie Roșca, au votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de președinte al Republicii Moldova. Această mișcare tactică, deși i-a asigurat pentru o perioadă înalte funcții în stat, în 2009 l-a scos total din viața politică activă.
Pe parcursul ultimilor ani de activitate politică activă, Roșca a fost acuzat multiplu de apropiere de Rusia și că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. În prezent, Iurie Roșca se poziționează în calitate de adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, euroscepticismului, naționalismului economic și anti-globalismului.
În ultimii ani s-a apropiat de Aleksandr Dughin, un activ analist politic și strategist devenit cunoscut pentru viziunile sale radicale, inclusiv fasciste. Dughin are relații apropiate cu decidenți din Kremlin și Serviciile speciale militare ruse (GRU), fiind fruntaș al Partidului Național Bolșevic, Frontul Național Bolșevic și Partidul Eurasiatic. Roșca l-a însoțit pe Dughin în câteva vizite în România, dar și în alte țări. Dughin a folosit ocazii publice pentru a declara că Iurie Roșca este prietenul Rusiei.