Fostul premier polonez Tusk acuză autoritățile de la Varșovia că promovează agenda lui Putin

0 6

Euroscepticii din Ungaria, Italia și Franța, cu care partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție a semnat declarația, sunt mai aproape de Rusia lui Putin decât de Uniunea Europeană, potrivit lui Donald Tusk.

Fostul premier polonez și fost președinte al Consiliului UE, Donald Tusk, a acuzat actualul guvern din țara sa că construiește politica externă  în beneficiul președintelui rus Vladimir Putin. ” Sunt mai aproape de Rusia lui Putin decât de Uniunea Europeană”, a declarat Tusk duminică, 4 iulie, a doua zi după alegerea sa în funcția de președinte al partidului liberal-conservator Platforma Civică. Consecințele unei astfel de linii din Varșovia ar putea fi „mult mai periculoase decât ne putem imagina”, a avertizat Tusk.

 Lege şi Dreptate a semnat un singur document cu „euroscepticii” din alte țări

Cu câteva zile înainte, partidul de guvernământ din Polonia, semnase o declarație cu „euroscepticii” – forța politică franceză de extremă dreapta Uniunea Națională, partidul ungar de dreapta FIDES – Uniunea Civilă Maghiară a premierului Viktor Orban și „Liga” din Italia – declarație prin care cerea „o mai mare suveranitate” a statelor membre UE. Potrivit fostului șef al guvernului polonez, acest document este încă un pas către „izolarea completă” a Poloniei. Singura persoană care, după acțiunile partidului lui Kaczynski, „deschide încă o sticlă de șampanie” este președintele rus, a afirmat Tusk.

Polonia a fost ținta criticilor din partea autorităților UE de ani de zile, inclusiv din cauza reformei judiciare controversate. În martie, actualul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki a cerut Curții Constituționale să se pronunțe asupra predominanței constituției poloneze asupra dreptului european. În iunie, Comisia Europeană a solicitat autorităților poloneze să recunoască supremația legislației UE asupra legilor statelor membre. Poziția șefului guvernului pune sub semnul întrebării principiile fundamentale ale dreptului european, a declarat Theier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Sursa: dw.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata