FOTO Compania care a îndrăznit să scoată prezervative cu Putin, Stalin și Kim Jong-un a câștigat la CEDO

0 109

Aiisa, producător georgian de prezervative, a câștigat o dispută în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva autorităților Georgiei, într-un caz de publicitate neetică. Este vizat chipul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, al dictatorului Iosif Stalin și al președintelui Coreei de Nord, Kim Jong-un.

Cererea a fost depusă la CEDO în 2018. Conducerea companiei a contestat o amendă de 500 lari (162 dolari) pe care o instanță georgiană a impus-o proprietarei Aiisa, Anania Gachechiladze, motivând că imaginile religioase și portretele unor personaje istorice de pe ambalajul prezervativelor încalcă principiile morale.

Compania a câștigat influență prin faptul că a utilizat pentru ambalajul prezervativelor imaginea președintelui rus Vladimir Putin, dar și portrete ale dictatorului sovietic Iosif Stalin și ale liderului nord-coreean, Kim Jong-un.

CEDO a considerat că autoritățile georgiene au încălcat articolul 10 din Convenția privind drepturile omului, potrivit căreia „toată lumea are libertatea de exprimare”. „Acest drept implică libertatea unei persoane de a avea propriile opinii, de a primi și disemina informații sau idei fără interferențe din partea autorităților și indiferent de frontierele de stat”, se arată în document.

Potrivit poziției CEDO, punctele de vedere ale Bisericii Ortodoxe Georgiene au influențat semnificativ deciziile instanțelor naționale, care contravin standardelor Curții Constituționale a Georgiei, în aliniatul despre ceea ce „este inacceptabil să impui norme etice sau viziune asupra lumii asupra unei anumite persoane sau grup de persoane asupra altor grupuri ale societății cu ajutorul instituțiilor statului, inclusiv a instanței”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai subliniat că, într-o societate democratică pluralistă, cei care aleg libertatea religioasă trebuie să accepte negarea de către alții a credințelor lor religioase.

Sursa: https://realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata