Franţa ameninţă că-şi va retrage soldații din Mali dacă țara africană se va alia cu grupul rus de securitate Wagner

0 156

O cooperare între junta la putere din Mali şi compania privată rusă Wagner ar fi „incompatibilă” cu menţinerea unei forţe franceze în această ţară, a avertizat marţi şeful diplomaţiei franceze.

„Este un lucru deloc compatibil cu prezenţa noastră”, a declarat Jean-Yves le Drian în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale. „O intervenţie a unui grup de acest tip în Mali ar fi incompatibilă cu acţiunea partenerilor din Sahel şi internaţionali în Mali”, a adăugat el.

AFP a relatat anterior, citând surse franceze apropiate de dosar, că junta la putere la Bamako analizează posibilitatea încheierii cu Wagner a unui contract privind desfăşurarea a o mie de paramilitari ruşi în Mali pentru formarea forţelor sale armate (FAMa) şi asigurarea protecţiei liderilor.

O sursă de securitate vest-africană a declarat la rândul său, pentru AFP, că Wagner negociază o venire în forţă în Mali, unde li s-au promis bani şi posibilitatea unor exploatări miniere. Aceste surse au confirmat informaţii dezvăluite anterior de agenţia Reuters.

Contactat de AFP, Ministerul malian al Apărării a recunoscut că poartă negocieri cu grupul rus controversat. „Mali intenţionează de acum înainte să-şi diversifice pe termen mediu relaţiile pentru a asigura securitatea ţării. Nu am semnat nimic cu Wagner, dar discutăm cu toată lumea”, a reacţionat ministerul, insistând asupra faptului că „în acest stadiu, nimic nu este semnat”.

„Nu suntem la curent cu semnarea unui contract între Mali şi societatea Wagner” şi „nu am servit drept intermediari”, a comentat pentru AFP o sursă diplomatică rusă de la Bamako, subliniind totuşi că, „la fel ca Franţa şi alte ţări, suntem preocupaţi de securitatea zonei”.

Citește articolul integral AICI.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata