Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ”Scalp”. Berlinul anunţă un pachet de 700 milioane de euro

0 49

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi, în prima zi a summitului NATO la Vilnius (Lituania), că Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tipul „Scalp”, în timp ce Berlinul s-a angajat să-i furnizeze arme suplimentare în valoare de aproape 700 milioane de euro, relatează France Presse.

„Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime”, a declarat Macron la sosirea la locul de desfăşurare a summitului.

„Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO”, a subliniat preşedintele francez.

Rachetele Scalp au fost deja trimise în Ucraina

Primele rachete franceze cu rază lungă de acţiune SCALP, au sosit deja în această ţară, a precizat o sursă militară franceză la summitul NATO de la Vilnius, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

„Primele rachete au fost livrate în timp ce preşedintele nostru anunţa” furnizarea lor, a declarat oficialul francez, adăugând că aceste rachete vor fi integrate pe avioane de concepţie sovietică ale armatei ucrainene, la fel ca rachetele identice Storm Shadow deja oferite Ucrainei de Marea Britanie.

Respectiva sursă nu a precizat numărul rachetelor de acest fel pe care Franţa la va oferi Ucrainei, menţionând doar că va fi un număr „semnificativ”. O altă sursă diplomatică franceză, citată de Reuters, a susţinut că ar fi vorba despre circa 50 de rachete.

SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franţa şi Marea Britanie şi care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri. Guvernul britanic a anunţat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ţinte ruseşti din spatele liniei frontului.

Berlinul anunţă un pachet de 700 milioane de euro

La rândul său, Germania a anunţat că va livra lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de tipul Marder şi tancuri Leopard 1A5, precum şi proiectile de artilerie.

Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de EFE.

Prin „pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius”, „aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei”, a spus el.

Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Berlinul a fost mult timp criticat de Kiev şi de unii dintre partenerii săi europeni, în special din estul Europei, pentru „timiditatea” sprijinului său militar pentru Ucraina.

Dar, de mai multe luni, Berlinul şi-a intensificat eforturile în materie: de acum furnizează muniţie, tancuri Leopard şi sisteme de apărare antiaeriană.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata