Furnizorii de dezinformare sau cum „canalele fictive” răspândesc propagandă rusă și știri false în Moldova

146

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat marți pe diplomatul moldovean din cauza unor „informații în mass media” despre dislocarea  avioanelor de luptă F-16 ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova. De fapt, aceste falsuri au început să fie răspândite pe canale Telegram pro-ruse la sfârșitul lunii iulie. Vom explică în detaliu cum funcționează.

Inventarea falsului

Această sarcină a fost atribuită senatorului rus Vladimir Djabarov. Pe 26 iulie, cu 10 zile înainte ca președintele Zelensky să anunțe sosirea luptătorilor F-16 în Ucraina, Djabarov a început să fie citat în versiunea moldovenească a Sputnikului (blocat de autorități pentru propagandă și falsuri) și pe canalele Telegram din aceiași rețea.

„După ce am înțeles, Moldova este considerată nu numai ca un hub pentru aeronave civile și militare, ci și ca o bază sau aeroport de aterizare pentru F-16, care va apărea în curând ca parte a Forțelor Armate ale Ucrainei”, scrie Myasorubka. şi canalele Moldovei Vagon.

Răspândirea falsului

Narațiunea despre „bazarea aeronavelor F-16 pe aerodromurile moldovenești” a început să se răspândească din nou pe 4 august, când Ucraina a anunțat oficial că aeronava pe care partenerii lor occidentali le-au promis a sosit.

RIA Novosti și Sputnikk informează: „Primul avion de luptă american F-16, care a fost văzut pe cer, deasupra Odessei, a plecat spre Moldova”. Celelalte canale din rețea continuă să răspândească , „știrile” exact: aici  „Republica Găgăuză”, aici  „Myasorubka”, și  aici „Vagonul moldovenesc” și „Komsomolskaya Pravda”.

Surse Disinfo susțin că anul trecuta aceștia au ieșit de sub controlul socialiștilor și au început să promoveze activ acțiunile oligarhului fugar Shor și narațiunile pro-Kremlin, inclusiv activitățile ANO-ului Eurasia (în legătură cu Shor), care cu regularitate duc în Moscova elevi și tineri.

Pentru a înțelege ce alte canale Telegram sunt conectate cu oligarhul fugar și propaganda rusă, trebuie doar să verificați canalul lui Shor în instrumentul Tgstat.

În ultima lună, postările lui Shor au fost citate sau menționate de peste 1,5 mii de ori: aproape 40% dintre astfel de mențiuni sunt dintr-o selecție de 2 până la 11 canale – asta sugerează că există o rețea specială care îl repostează cu regularitate pe Șor pentru a-și face vizibile postările și atrage abonați.

Ei menționează în principal canale a căror audiență principală este în Rusia, printre care: „Moldavian Vagon”, „Meat Grinder News”, „Pridnestrovets”, „Gagauz Republic” și multe altele.

Am scris despre ultimele două în această analiză. Ei au fost cei care au răspândit știrile false precum că ministrul de externe Mihai Popsoi ar fi asigurat Ucraina că Moldova va extrăda ucrainenii de vârstă militară care au fugit.

„Pridnistrovets” și „Gagauzskaya Respublika” sunt două exemple de canale Telegram cu o audiență umflată, care au fost create aparent pentru a acoperi evenimentele din aceste regiuni, dar de fapt scopul lor principal este să răspândească propaganda rusă, dezinformarea și știrile false.

Mai mult, analiza a arătat că cel puțin 10 canale care au repostat publicațiile lui Shor de mai mult de 4,5 mii de ori ridică întrebări cu privire la calitatea audienței. Indicele lor ERR (implicare prin vizualizări) este sub 15% și uneori chiar sub 5%. Experții cred că astfel de cifre scăzute sunt un semn al unui public umflat.

Exemplu recent

În ajunul alegerilor de toamnă și a referendumului european, există tot mai multe astfel de canale. De exemplu, în urmă cu 2 luni a apărut pe Telegram canalul Stop EU Moldova, autorii căruia susțin că UE forțează Moldova să cumpere „electricitate europeană” scumpă (în ciuda faptului că Chișinăul cumpără 80% din electricitate din Transnistria cu 60 MWh) , în UE Moldova se va confrunta cu o creștere a inflației, iar 2024 va fi anul în care „România va înghiți Moldova”.

Disinfo a analizat publicațiile  canalului: din peste 4 mii de abonați, sunt doar 200 de abonați reali sau chiar mai puțin. Din 30 iunie, acoperirea sa a crescut brusc, de zeci de dar, în același timp, publicațiile sunt repostate foarte rar și doar de canalele pro-ruse (nu doar din Moldova).

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și