Găgăuzia are un rol important în destabilizarea Moldovei. Cine se află în spatele acestui proces, ce legătură au Kremlinul, Dodon și Caramalac cu asta?

0 930

Odată cu începutul războiului rusesc împotriva Ucrainei și cu primele temeri că acesta s-ar putea răspândi în Moldova, au existat și sunt oameni în țară care percep această agresiune ca pe ceva normal. Astfel de sentimente sunt mai ales active în Găgăuzia.  Acolo ei „așteaptă cu pâine și sare” armata rusă, susțin „lumea rusă”, iar știrile săptămânale conțin rapoarte despre protestele găgăuzilor  împotriva autorităților de la Chișinău. Cine este implicat în promovarea retoricii pro-ruse în regiune și organizarea de mitinguri împotriva autorităților – aflaţi din acest material.

 

 

Victor Petrov este membru al Adunării Populare Găgăuze și fondator al asociației care deținea site-ul gagauznews.md, pe care SIS l-a blocat pe 26 februarie pentru răspândirea de informații care incită la ură și la război.

Petrov este, de asemenea, președinte al Uniunii Populare din Găgăuzia, organizație socio-politică fondată la sfârșitul lunii iulie a acestui an. De-a lungul timpului, mass-media a aflat că are legătură strânse cu Grigore Caramalac, unul dintre căpeteniile criminalităţii anilor 1990. Ambii ar avea legături cu blocul socialiștilor și comuniștilor și cu Federația Rusă.

Potrivit experților, Petrov face parte dintr-o alianță foarte puternică care „ar putea da o lovitură mortală” actualului guvern și ar putea chiar periclita proiectul de aderare a Republicii Moldova la UE.

 

Cu cine și ce este implicat Petrov?

 

La sfârşitul lunii iulie a avut loc un protest la Comrat, organizat de Mihail Vlah, șeful Consiliului de Supraveghere al Teleradio Găgăuzia. La acest protest, oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de creșterea prețurilor, actualul guvern, și au scandat „Rusia” cu putere. Protestatarii au cerut Federației Ruse să revizuiască contractul de gaze și prețul cu care Moldova cumpără gaze de la Gazprom. Sau măcar să scadă prețul gazului pentru Găgăuzia.

În februarie, această idee a fost promovată activ de un grup de deputați găgăuzi, printre care se număra şi Petrov. Aceștia au declarat că intenționează să înceapă negocieri cu Gazprom pentru a furniza Găgăuziei gaz rusesc mai ieftin. Apoi au trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, o copie a scrisorii către Dmitri Kozak, șeful Gazprom, Alexei Miller, și ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.

În turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020, când lupta pentru președinție era între Maia Sandu și Igor Dodon, Viktor Petrov a reprezentat „forțele populare ale Găgăuziei” la o conferință de presă. El a spus că are informații că „agențiile de informații americane și române pregătesc provocări pentru ziua alegerilor pentru a-l acuza pe Dodon de fraudă electorală.

Atunci, Petrov a spus că „forțele populare” din Găgăuzia sunt pregătite să-l protejeze pe Dodon, „dacă Occidentul încearcă să destabilizeze situația din Moldova”. Cu toate acestea, acuzațiile lui Petrov nu erau justificate. După alegerile din 2021 pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, Igor Dodon l-a vizitat pe noul deputat ales al Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, candidat independent.

Liderul PSRM a discutat cu el despre „situația din Găgăuzia”. Recent, la sfârșitul lunii iulie, a fost creată o organizație social-politică, condusă de Petrov. Această organizație a fost raportată în presa de stat rusă. Printre obiectivele acestei organizații se numără dezvoltarea relațiilor cu prietenii poporului găgăuz  cu  Rusia și alte țări ale Uniunii Eurasiatice.

 

Legătura cu lumea interlopă

 

În ultimele zile ale campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din vara anului 2021, comunitatea WatchDog.MD a publicat un raport care demonstrează participarea reprezentanților crimei organizate în campania electorală în favoarea blocului socialiștilor și comuniștilor. Experții WatchDog au arătat cum Grigorie  Caramalac, unul dintre cei mai periculoși interlopi din  anii 1990, i-a susținut pe socialiști în campania electorală.

Caramalac  și-a trimis asistentul Petrov pentru a destabiliza situația în favoarea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2020 iar 2021, a fost creată o așa-numită platformă civică în sprijinul blocului electoral comunist-socialis, platforma civilă a Uniunii Populare.

Scopul acesteia  era „consolidarea forțelor politice pro-moldovenești în ajunul alegerilor din 11 iulie” [2021] iar Viktor Petrov a fost unul dintre liderii platformei.

 

„Politica agresivă a Rusiei reprezintă o amenințare directă”

 

Forțele oligarhice locale interesate să schimbe regimul de conducere în Moldova fie prin alegeri anticipate, fie prin lovitură de stat sunt menționate în studiul „Amenințări la adresa securității Republicii Moldova pe termen scurt și mediu. termen”, publicată la sfârșitul lunii iulie 2022.

Potrivit studiului, politica agresivă a Federației Ruse este o amenințare directă la adresa securității naționale, amenințând direct suveranitatea și independența țării noastre, pe lângă amenințarea la adresa integrității teritoriale care persistă din 1992.

Un exemplu este legea locală adoptată de deputați și de Adunarea Populară a Găgăuziei, care permite folosirea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia, contrar modificării Codului contravențional, care interzice folosirea simbolurile „Z”, „V” și panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul țării noastre.

Unul dintre inițiatorii proiectului a fost același Victor Petrov care a scris pe Facebook că găgăuzii nu ar trebui să permită „genocidul moral și presiunea” asupra cetățenilor care au alte convingeri decât guvernul.

 

 De unde cresc picioarele? 

În data de 3 august, după-amiaza, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Slutsky, a postat pe canalul său de telegram o postare potrivit căreia Chișinăul ar fi implicat într-o „încălcare latentă” a drepturilor locuitorilor autonomiei găgăuze și „riscă să meargă pe o cale foarte periculoasă”.

Slutsky a spus că „ignorarea în continuare a opiniei poporului autonomiei va fi o mare greșeală pentru Chișinău”. El a subliniat că Rusia îi sprijină pe găgăuzi.

„Considerăm că opinia sa trebuie luată în considerare la elaborarea oricăror strategii, planuri, alegerea partenerilor străini, conducerea politicilor externe și interne. Este timpul ca autoritățile moldovenești cu pașapoarte românești în buzunar să învețe: sunt responsabile pentru toți locuitorii țării. Inclusiv cei care cer relații mai bune cu Rusia”, a spus el.

Câteva ore mai târziu, Petrov publică pe Facebook o postare în care, în numele „deputaților din UTA Găgăuzia”, face apel la conducerea misiunilor diplomatice acreditate în Moldova să acorde atenție „actelor de nedreptate flagrantă săvârșite de autoritățile țării” împotriva autonomiei găgăuze și a poporului său.

 

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata