Garanţiile G7 pentru Ucraina sunt o greşeală periculoasă şi pot aduce „atingere” securităţii Rusiei, transmite Kremlinul

0 73

Kremlinul a transmis miercuri că garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei înseşi şi ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulţi ani de acum încolo, relatează Reuters.

Este greşit şi „potenţial foarte periculos” ca Occidentul să ofere garanţii de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ţine cont de aceasta în viitoarele sale decizii.

„Prin acordarea unor garanţii de securitate Ucrainei, (ţările din G7) pot aduce atingere securităţii Rusiei”, a insistat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică telefonică, într-un comentariu pe marginea discuţiilor din cadrul summitului NATO de la Vilnius, potrivit Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Este imposibil pentru Rusia să tolereze ceva care îi ameninţă propria securitate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că speră că politicienii din Occident vor realiza riscurile legate de oferirea de astfel de asigurări Ucrainei.

O astfel de mişcare „este plină de consecinţe extrem de negative pe termen mediu, lung şi chiar scurt. Prin luarea unei astfel de decizii, aceste ţări vor face Europa mult mai periculoasă pentru mulţi, mulţi ani de acum încolo. Şi, bineînţeles, ne vor face un deserviciu, lucru pe care noi îl vom lua în considerare şi de care vom ţine cont în viitor”,  a mai spus Peskov.

Asistență militară pe termen lung pentru Ucraina

Potrivit Casei Albe, liderii G7 vor semna miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski un acord prin care se angajează să acorde asistenţă militară pe termen lung Ucrainei. Un anunţ în acest sens va fi făcut imediat după încheierea summitului liderilor NATO de la Vilnius.

„Această declaraţie multilaterală va trimite un semnal important Rusiei în legătură cu faptul că timpul nu este în favoarea sa”, a subliniat consiliera Casei Albe pentru afaceri europene, Amanda Sloat, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor prezenţi la summitul NATO de la Vilnius. Acest plan „va ajuta Ucraina să construiască o armată care să se poată apăra şi să descurajeze orice atac viitor”, cu accent pe „investiţii pe termen lung”, a adăugat ea.

În practică, declaraţia va servi la iniţierea unei serii de negocieri bilaterale între membrii G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada) şi Ucraina cu privire la furnizarea de ajutor militar Kievului.

Potrivit unor surse diplomatice, o astfel de asistenţă ar putea lua forma unor livrări de arme, a unor antrenamente pentru forţele armate ucrainene şi chiar a unor schimburi de informaţii la nivelul serviciilor secrete.

Prioritățile Kievului

„Ne vom lupta pentru aceasta, garanţii de securitate pentru Ucraina pe drumul ei spre (aderarea la) NATO”, a declarat preşedintele ucrainean la sosirea sa la summitul care se desfăşoară începând de marţi.

Avem trei priorităţi pe agenda noastră: prima o reprezintă pachetele de armament, următoarea este invitaţia de aderare, care se va produce atunci când vor fi îndeplinite condiţiile, iar a treia sunt garanţiile de securitate pe drumul către aderarea la NATO”, a declarat liderul ucrainean la sosirea la locul de desfăşurare a summitului din capitala lituaniană, potrivit EFE.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata