Gaz pentru Moldova în schimbul libertății lui Dodon. Rușii ar fi cerut Chişinăului să nu intenteze dosare pe numele său

0 255

După o perioadă lungă şi complicată de negocieri, Chişinăul şi Gazprom au ajuns la o înţelegere, pe 29 octombrie curent, privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, valabil pe un termen de cinci ani. În urma acestor negocieri tensionate apar tot mai multe detalii.

Potrivit unor surse la care face trimitere Adevărul Moldova, s-ar fi ajuns la un compromis pe subiectul gazelor naturale după ce partea rusă ar fi impus Chişinăului, printre altele, şi o condiţie mai puţin obişnuită pentru semnarea contractului, acceptată de delegaţia moldovenească. Mai exact, oficialii ruşi ar fi solicitat delegaţiei moldoveneşti să garanteze imunitate ex-preşedintelui Igor Dodon. Cu alte cuvinte, partea rusă ar fi cerut puterii de la Chişinău să nu intenteze dosare penale pe numele fostului şef de stat.

„De aceea, sâmbătă, imediat după semnarea contractului, Dodon a revenit la Chişinău”, scrie sursa citată.

Realitatea.md amintește că Igor Dodon a plecat în scurt timp la Moscova după ce a anunțat că își depune mandatul de deputat. Dodon ar fi fost la Moscova în calitate de preşedinte al Uniunii moldo-ruse a Oamenilor de Afaceri, care este înregistrată la Chişinău din luna iunie 2021. Dodon a obţinut această funcţie odată ce a renunţat la mandatul de deputat.

La data de 1 noiembrie, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Prime, Igor Dodon a respins zvonurile precum că ar fi fugit din ţară de teama unor dosare penale. Dodon a declarat că nu intenţionează să plece din Moldova, deşi are oferte atractive de muncă în afară. Dodon a afirmat că nu a încălcat legea vreodată şi de aceea nu există motive ca dânsul să fie tras la răspundere penală.

Detalii AICI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata