Gazprom se implică în politica din Republica Moldova. Candidatul socialist susținut ”discret” de gigantul energetic rus

1 120

Șeful Gazprom, Aleksei Miller, s-a întâlnit cu Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) pentru Primăria Chişinăului.

Atât monopolul rus – care are un diferend comercial cu Republica Moldova – cât şi Albu susţin că discuţiile, pe care le-au calificat ca fiind „foarte bune”, au vizat securitatea energetică a Republicii Moldova şi relaţiile dintre gigantul Gazprom şi Chişinău.

„A avut loc o întâlnire de lucru între Aleksei Miller şi deputatul din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Albu. (…) Părţile au făcut schimb de opinii cu privire la interacţiunea dintre Gazprom şi Moldova în sectorul gazelor şi au convenit să continue contactele”, anunţă Gazprom într-un scurt comunicat citat de NewsMaker.

La rândul său, Adrian Albu a transmis că a început săptămâna la Moscova, cu o discuţie pe care o califică „foarte bună” cu şeful companiei Gazprom, Aleksei Miller. Potrivit lui Albu, principalul subiect abordat a vizat securitatea energetică a Republicii Moldova, „ţinând cont de interesul primordial al consumatorilor moldoveni şi capacitatea de plată a cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici din ţară”.

Deputatul socialist susţine că Aleksei Miller, şeful Gazprom, a dat asigurări, în cadrul discuţiilor purtate la Moscova, că Gazprom „este o companie care-şi respectă deplin înţelegerile contractuale” şi că concernul rus ar fi „deschis în continuare să asigure cu gaz natural Republica Moldova”.

„Am evidenţiat importanţa unor relaţii contractuale stabile, de interes comun, care să corespundă realităţilor zilei şi capacităţii de plată a consumatorilor. Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, demnitarii de la Chişinău trebuie să pună în prim plan interesele cetăţenilor Republicii Moldova, fără a se lansa în lupte geopolitice din contul bugetelor familiilor din ţara noastră”, a scris Albu pe reţelele sociale pe care le gestionează.

Această întâlnire intervine în plin conflict comercial între Gazprom şi autorităţile din domeniul energiei de la Chişinău. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Republica Moldova, ANRE, a amendat Moldovatransgaz, subsidiară a companiei ruseşti Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari pentru că nu a respectat o cerinţă privind separarea activităţilor de transport al gazelor de cele de furnizor.

Mai mult, Republica Moldova a declarat la 6 septembrie că datorează Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru gaz, ceea ce reprezintă doar o fracţiune din cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus, pentru care compania controlată de Kremlin a declarat că va continua să lupte.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] На прошлой неделе НАРЭ оштрафовал “Молдоватрансгаз”, дочернюю компанию российского “Газпрома”, на 1,9 миллиона долларов за невыполнение требований об отделении газотранспортной сети от трубопровода компании-поставщика, пишет disinfo.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata