Generalul Ben Hodges spune că „Ucraina ar putea elibera Crimeea până la sfârșitul verii”

0 81

Trupele ucrainene, dacă au suficient ajutor militar de la Occident, pot străpunge liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea până la sfârșitul verii, a declarat pentru Newsweek generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.

Pe fondul preocupărilor legate de ritmul lent și de pierderile tot mai mari ale contraofensivei ucrainene în sudul și estul țării, lansată la începutul lunii iunie, Hodges a cerut administrației președintelui Joe Biden să sublinieze angajamentul său față de victoria ucraineană prin furnizarea de arme avansate, cum ar fi MGM-140 Army Tactical Missile System – cunoscut sub numele de ATACMS – până acum refuzat de Kiev de teama de a provoca represalii rusești. „Principalul meu avertisment rămâne în continuare că, dacă Statele Unite ar furniza ceea ce are nevoie Ucraina, atunci Ucraina ar putea, de fapt, să elibereze Crimeea până la sfârșitul acestei veri”, a declarat Hodges într-un interviu despre progresul și perspectivele mult-așteptatului efort al Ucrainei. Kievul a raportat progrese semnificative în mai multe direcții de când a trecut la operațiuni ofensive la începutul acestei luni. Cele mai intense lupte au avut loc până acum în estul regiunii Donețk, în jurul orașului devastat Bahmut și pe frontul din sudul regiunii Zaporojie.

Oficialii ucraineni spun că atacurile inițiale implică lupte dure, dar productive, pe măsură ce trupele Kievului avansează spre liniile defensive rusești pregătite de mult timp. Între timp, Moscova a afirmat în repetate rânduri că a învins contraatacurile ucrainene, spunând că trupele ucrainene au suferit pierderi masive de personal și de echipament.  Hodges a declarat că este prea devreme pentru a evalua succesul sau eșecul contraofensivei ucrainene în curs de desfășurare, deși a subliniat că rămâne optimist în ceea ce privește perspectivele Kievului. „Nu va fi un „Pac Man”, ci va fi, la un moment dat, o descoperire. Nu sunt sigur când sau unde, dar la un moment dat, treci de aceste apărări și atunci întregul elan și natura lucrurilor se pot schimba”, a declarat Hodges, menționând că majoritatea blindatelor grele din Ucraina nu s-au alăturat încă luptei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata