Generalul David Petraeus: Vârful „suliței“ ucrainene va fi format din 40.000 de soldați

0 133

Generalul în rezervă Davis Petraeus, care a deținut în diferite momente funcțiile de șef al Comandamentului Central al Armatei SUA, de comandant al Forțelor Combinate ale Coaliției din Afganistan și de director al CIA, spune că armata ucraineană va suferi pierderi grele în etapa inițială a contraofensivei. Dar „ucrainenii vor realiza progrese semnificative și vor face mult mai mult decât prevăd majoritatea analiștilor”.

„E plăcut să aud, pentru că ucrainenii au început să ducă la îndeplinire o sarcină militară extrem de dificilă. Ei atacă poziții defensive pregătite, bine susținute de artilerie. Și în război, apărarea are întotdeauna un avantaj față de ofensivă. Regula uzuală este că forța de atac trebuie să aibă un avantaj numeric de 3 la 1 în punctul de asalt pentru a reuși”, a declarat generalul american David Petraeus.

Vârful „suliței” ucrainene va fi aproximativ opt noi brigăzi blindate, care au în total aproximativ 40.000 de soldați. Sunt antrenați de țările NATO, înarmați cu tancuri germane Leopard 2 și Marder BMP, tancuri britanice Challenger 2, vehicule de luptă americane Bradley și vehicule mai specializate asemănătoare buldozerelor blindate. Acestea din urmă sunt proiectate să străpungă tranșeele rusești și să treacă prin câmpurile de mine rusești. Forțele care intră în luptă după unitățile de asalt vor trebui să acționeze rapid pentru a obține un punct de sprijin. Petraeus a explicat că aceasta este „abilitatea care i-a lipsit Ucrainei în timpul ofensivei spectaculoase din regiunea Harkov din toamna trecută”.

O ofensivă cu arme combinate care folosește toate elementele puterii militare este cea mai dificilă sarcină în război și tocmai de aceea au eșuat rușii în timpul invaziei lor inepte în Ucraina anul trecut. Armata americană a învățat foarte bine cum să desfășoare un război de manevre combinate. Acest lucru a fost dovedit de succesul SUA în războiul din Golful Persic din 1991 și de marșul asupra Bagdadului din 2003. Dar armata ucraineană este un novice în această artă militară complexă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata