Generalul Surovikin ”Armaghedon”, fost comandant al trupelor ruse din Ucraina, ar fi fost demis din funcţia de şef al forţelor aerospaţiale

0 67

Un cunoscut jurnalist rus a declarat marţi că generalul Serghei Surovikin, fost comandant al efortului de război al Moscovei în Ucraina, a fost demis din funcţia de şef al forţelor aerospaţiale ale ţării, relatează Reuters.

Aleksei Venediktov a declarat pe canalul său Telegram că Surovikin a fost înlăturat prin decret oficial, fără a oferi alte detalii.

Nu a existat nicio confirmare oficială a informaţiei lui Aleksei Venediktov, fostul şef – bine conectat – al postului de radio Eho Moskvî (care în prezent nu mai difuzează), dar acesta a fost citat de alte câteva instituţii de presă ruseşti pe reţelele sociale.

Generalul nu a mai fost văzut în public de la revolta de scurtă durată din 23-24 iunie a grupului de mercenari Wagner şi a liderului său Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare a Rusiei.

În timpul revoltei, Surovikin a apărut într-o înregistrare video, având un aspect inconfortabil şi fără însemne militare, şi l-a îndemnat pe Prigojin să se retragă. De la revoltă, medii din Rusia şi din străinătate au afirmat că Surovikin a fost investigat pentru o posibilă complicitate în revolta lui Prigojin.

Surovikin şi-a câştigat porecla de „generalul Armaghedon” în timpul intervenţiei militare a Rusiei în războiul civil din Siria.

În octombrie anul trecut, el a fost pus la conducerea operaţiunilor militare ruseşti din Ucraina, dar în ianuarie acest rol a fost încredinţat însuşi generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, iar Surovikin a fost numit adjunct al lui Gherasimov.

Surovikin fusese numit la conducerea forţelor aerospaţiale ruse în 2017. Sâmbătă, aviaţia militară rusă a suferit o grea lovitură de imagine, o dronă ucraineană distrugând un bombardier nuclear strategic la o bază din Novgorod, în apropiere de Sankt Petersburg.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata